IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 4 октомври

08:02 | 04.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Ръстът на чуждите туристи за лято 2017 е 7%

в. Сapital daily

Чуждите туристи в България са се увеличили с около 7% през лятото, като основните пазари с най-голям ръст са Германия, Полша и Великобритания. Същевременно обаче през този сезон страната е посрещнала по-малко туристи от Русия - втория най-важен пазар за морския туризъм, като спадът е около 4% на годишна база. Това показва сравнение на "Капитал" по данните за пътуванията на чужденци в страната през месеците юни, юли и август, които предоставя Националният статистически институт. Финалните резултати за сезона съвпадат с предварителните прогнози на бизнеса, откъдето очакваха повече туристи и постъпления през лятото и загуба на позиции на руския пазар.

Туроператорите поискаха оставката на ресорния министър

в. Сега

Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) иска оставката на министъра на туризма Николина Ангелкова, като я обвинява в "липса на професионални компетенции и административен капацитет за справяне със задълбочаващите се проблеми на българския туризъм". В изключително критично писмо до премиера Бойко Борисов, изпратено на 26 септември, туроператорите обясняват мотивите си за исканата оставка. До момента обаче реакция няма.

Едно от най-сериозните обвинения на туроператорите е, че министър Ангелкова "систематично манипулира общественото мнение за истинското състояние на туристическата индустрия, като дава погрешни, силно завишени данни за броя на чуждестранните туристи у нас".

Прокуратурата изкопа дело и срещу адвокат на Цветан Василев

в. Сега

След съпругата и дъщерята на бившия банкер Цветан Василев и един от неговите адвокати стана обвиняем. Прокуратурата реши сега да повдигне обвинение на адвокат Лазар Карадалиев по дело, образувано преди година, за деяния от 2011 и 2012 г. Според прокуратурата Карадалиев е част от престъпна група за контрабанда на цигари. В нея участвали още трима души, чиято самоличност от обвинението отказват да разкрият.

Обвиняемият адвокат обаче твърди, че целта на изваждането на това разследване в този момент е той да бъде дискредитиран и така да бъде омаловажена защитната позиция на Цветан Василев. Карадалиев вижда връзка между действията на прокуратурата и негови сигнали срещу наблюдаващия прокурор по делото "КТБ" - Иван Гешев, както и срещу главния прокурор Сотир Цацаров.

Помпат сметката за топла вода с една трета

в. Монитор

Столичната топлофикация надува сметката за подгряване на кубик топла поне с една трета, научи „Монитор“.

Според експерта във Федерацията на потребителите Константин Павлов служебно начисляваните кубици излизат по 200 киловатчаса на единица обем, а от физиката е ясно, че 65 кВтч стигат един кубик да се подгрее до 70 градуса. „Във фактурите масово е записано, че подгряването на единица обем вода надвишава 80 кВтч/куб. м. Това означава, че водата би трябвало при толкова изразходвана енергия да ври, а със сигурност от чешмите на абонатите не излиза вряща вода“, обяснява той.

Пазаруваме от Македония грозде за вино на половин цена

в. Монитор

Приключи търговията с евтино македонско грозде, което кюстендилци внасяха, за да заредят тазгодишната си реколта от вино. „Аз лично пътувах през почивните дни и никъде в Крива Паланка не открих грозде. Казаха, че ставало много трудно вече и само по поръчка, тъй като голяма част от реколтата в съседката била изкупена“, коментира 34-годишен кюстендилец. По негови думи гроздето в Македония излизало почти на половин цена спрямо това в Кюстендил. Там ако едни от най-добрите винени сортове се предлагат по 60-70 ст., тук цената е поне 1.20 лв. за кг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още