IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 29 септември

08:07 | 29.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Ремонтът на НДК поскъпва всекидневно

в. Сега

Ремонтът на НДК заради европредседателството надхвърли 40 млн. лв., а парите още не стигат. Министърът на културата Боил Банов, който от лятото е принципал на НДК след отстраняването на Лиляна Павлова от надзора му заради уволнението на предишния директор Мирослав Боршош, заяви вчера пред bTV, че и срокът ще бъде удължен. Вместо НДК да е готов до средата на октомври, "мръсната работа" ще приключи до 15 ноември, като след това остават техническите проби на новата техника.

Ако не приемат спешен пациент, болниците ще трябва да го транспортират

в. Сега

Ако дадена болница не може или откаже да приеме спешен пациент, тя ще е длъжна да осигури транспорта му до друго лечебно заведение, където на болния да се окаже нужната помощ. Такива промени ще наложи здравното министерство от следващата седмица, обяви министър Николай Петров.

"Отново ще актуализираме тази заповед на мой предшественик министър, че пациент се транспортира в най-близкото лечебно заведение. Но няма да спрем дотук, а ще продължим по-нататък: в лечебното заведение пациентът остава и ако той не е профилен, ще трябва лечебното заведение да има грижата да го предислоцира към друго лечебно заведение, където профилът да бъде по-добър, а не това да бъде грижа на екипа с линейката", каза министърът. 

„Български пощи“ влизат в битка с частните куриери

в. Монитор

Държавните пощи искат да се намесят на пазара за куриерските услуги.В момента "Български пощи" разработва стратегия, с която да се превърне в реален конкурент на куриерите у нас. Това стана ясно от изказване на зам. председателя на парламентарната комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения Станислав Иванов в пленарна зала. Депутатите приеха годишния доклад на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) относно пощенските услуги у нас през 2016 г.

В доклада се посочва, че пазарният дял на държавното предприятие бележи спад от 3 процентни пункта спрямо 2015 г., като основни причини са намаленият обем от 7% на реализираните вътрешни и международни пратки до 2 кг, както и колети до 20 кг. В същото време обемът на приходите от куриерските услуги до 35 кг, хибридната поща и услуги като "наложен платеж" относително се запазват. Точно на другия полюс са частните куриери като „Еконт“ и „Спийди“, които заради ръст за поредна година на онлайн търговиятаразширяват пазарното си присъствие. 

Едва 43 хил. българи почиват в рехабилитационни центрове

в. Монитор

Едва на 43 000 българи Националният осигурителен институт (НОИ) ще плати престоя в специални заведения за рехабилитация и профилактика през 2017 г. Това заяви д-р Николай Томов от НОИ по време на Четвъртия годишен конгрес на Българския съюз по балнео и СПА туризъм.

Той обясни, че програмата за профилактика съществува от 1998 г. и с нея се осигуряват парични помощи за осигурените лица и хора с пенсия за инвалидност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още