IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 30 август

08:11 | 30.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

"Хидрострой" взе поредна ВиК поръчка - във Видин за 18 млн. лв.
в. Капитал Daily

Община Видин избра "Хидрострой" за довършването на пречиствателната станция за отпадни води. Така поръчките, които фирмата на Велико Желев или близки до нея компании са спечелили през последната година, са на стойност поне 120 млн. лв., като това включва още две пречиствателни станции и отсечка от магистрала "Хемус".

Историята на съоръжението във Видин започва още през 2013 г., когато за строителството му бе избрано обединение с основен участник "Понсстройинженеринг" (52%). До миналата година бяха изпълнени едва 20.33% от предмета на договора и затова той беше прекратен. После беше обявена поръчка за доизграждане на станцията, но след това беше спряна заради пропуски в документацията. Последният търг започна тази година, като оферти подадоха шест участника. Само един - победителят, обаче стигна до отваряне на ценови оферти.

София ще плати 14 млн. лв. за поддръжка на светофари
в. Капитал Daily

София планира да плати 14 млн. лв. в следващите четири години за поддръжка на светофари, монтираните на тях видеокамери и техническо обслужване на общинския Център за управление на трафика, показва проверка в Регистъра на обществените поръчки.

Общината търси фирма, която да следи и ремонтира 366 светофарни уредби, 41 пешеходни светофара и 100 кръстовища със зелена вълна, както и видеокамерите на 197 кръстовища. Изпълнителят ще трябва и да поддържа системите за управление на трафика и за приоритизация на превозните средства на градския транспорт. Предвидено е и разширяване на двете системи, без да са зададени конкретни параметри за това.

Трима инвеститори поискали АЕЦ "Белене"
в. Сега

Три международни компании са поискали да инвестират във втора атомна централа у нас. Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, макар България още да не е обявила официално какво ще прави с доставените два реактора за АЕЦ "Белене". Вчера тя направи първата копка на строежа на националното хранилище за ниско- и среднорадиоактивни отпадъци "Радиана" край АЕЦ "Козлодуй".

Министърът не уточни за кои корпорации става въпрос, както и дали вече се е срещнала с тях, за да обсъдят намеренията им. България все още не знае на какъв вариант за изграждането на втора атомна да се спре и затова е възложила на БАН да направи анализ, който трябва да стане готов през септември. Петкова обясни, че учените вече разглеждат няколко сценария за реализацията на купеното оборудване. Част от тях предвиждат пълна или частична приватизация или влизането на стратегически инвеститор. Министърът изтъкна, че имало реална възможност до края на годината или в началото на следващата "да се структурира" процедура по приватизация на проекта.

Поръчката за рекламните шалчета за шефството на ЕС се провали
в. Сега

Една от апетитните обществени поръчки около българското председателство на ЕС - изработването на шалове и вратовръзки, брандирани с неговото лого, учудващо не намери кандидати, които да я изпълнят. Това става ясно от решение на ресорното министерство за прекратяването й, считано от 28 август. Ведомството бе готово да заплати 286 667 лв. без ДДС за вратовръзки (1100 луксозни и 20 000 стандартни броя) и още 159 583 лв. за шалове (900 луксозни и 16 000 стандартни броя). Те трябваше да бъдат раздадени като подаръци на участниците и гостите в събития, провеждани около председателството, което ще стартира на 1 януари 2018 г.

50 лв. наем за общинско жилище, преотдават го за 300
в. Монитор

Водещи се по документи безработни и социално слаби въртят бизнес с общински жилища и си докарват доста добри допълнителни доходи. Жители на Велико Търново наемали общинските апартаменти срещу символичен наем от 40-50 лв. на месец и след това ги преотдавали на пазарни цени от 200-300 лв. Проверка на местната власт установи случаи, при които ползвателите на общинските жилища дори не са в България. Докато се водели безработни и нуждаещи се,
тарикатите изкарвали пари в чужбина, а в същото време припечелвали и от отдаването на наетите от тях жилища на други лица. Някои от наемателите правели и какви ли не врътки, за да се сдобият с жилището на символична цена.

Губим до 58% питейна вода, а в някои райони разхищението достига до 75%
в. Монитор

До 58% разхищаваме питейната вода у нас, а в някои райони на страната щетите достигат до 75% загуби. Основните причини са кражбите на природния ресурс и силно амортизираната инфраструктура, посочват експерти. В населени места има недостиг на питейна вода, като проблемите са свързани и с количеството, и с качеството. Именно тези проблеми ще бъдат обсъждани на предстоящ дискусионен форум „Загубите на вода – реално състояние и перспективи”, който ще се проведе в рамките на Есенния технически панаир в Пловдив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още