IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 11 август

08:10 | 11.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Промените в Закона за съдебната власт влизат в сила
в. Капитал Daily

Президентът Румен Радев е изпратил за обнародване текстовете в Държавен вестник въпреки многобройните призиви от неправителствени организации и извънпарламентарни партии да наложи вето. Това се вижда от съдържанието на утрешния брой на изданието, публикувано в dnevnik.bg.

Така ще станат факт кариерните бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет, т.е. тези, чийто мандат изтича през октомври, ще могат да се върнат на избрани от тях позиции в съдебната система, а не задължително на заеманите, преди да влязат в кадровия орган. С други изменения ще може да се отстраняват магистрати с обвинения за тежки престъпления от общ характер, а не само за такива, свързани с работата им.

Всеки трети българин в Германия е безработен
в. Сега

31 на сто от българите, емигрирали в Германия, са безработни и зависят от социални помощи, съобщи "Дойче веле", като се позовава на данни от Регистъра на чужденците във ФРГ. Германия си остава най-предпочитаната страна от ЕС, към която мигрират еврограждани. Според Регистъра на чужденците към края на миналата година в страната трайно са пребивавали 4.3 милиона граждани на други държави от ЕС, без да се броят тези с германски паспорти. Най-много са поляците - почти 800 хиляди, следвани от италианците и румънците. Анализът показва, че повечето пристигащи от държави в ЕС са млади и добре квалифицирани, а това ги прави много по-подходящи за германския трудов пазар в сравнение с мигрантите от неевропейски страни. Сред живеещите в Германия чужденци от ЕС само малка част получават социални помощи. Сред унгарците например процентът е едва 4.9, докато 7.3% от германците получават помощи за безработни.

МЗ пак се опитва да ограничи паралелния износ на лекарства
в. Сега

И това ръководство на Министерството на здравеопазването ще се опита да ограничи паралелния износ на лекарства, заради който често у нас липсват животоподдържащи медикаменти. Както и преди, идеята е да има рестриктивен списък с препарати, за чийто износ ще е нужно специално разрешение от агенцията по лекарствата.

Експертен съвет към Изпълнителната агенция по лекарствата ще прави списък на лекарствата, за които може да се ограничава износът, предвиждат промени в закона за лекарствата, подготвени от МЗ. В списъка ще влизат медикаменти под наблюдение, за които в рамките на месец са постъпили сигнали от поне 5 различни аптеки, че доставките се бавят или не се изпълняват от търговците на едро. След това агенцията, районните здравни инспекции и здравната каса ще правят проверки в складовете на търговците дали действително няма количества от лекарствата, за които има сигнали. Ще се ползват и данни от НЗОК за потреблението на съответните препарати.

Спира поддръжката на софтуера на "Спешна помощ"
в. Сега

Фирмите, които поддържат комуникационните системи на "Спешна помощ", спират поетапно да го правят от 14 август, съобщиха от МЗ и увериха, че това няма да се отрази на функционирането на системата.

От "Консорциум електронно здравеопазване" спират дейностите по осигуряване на комуникационната свързаност, поддръжка на информационно-комуникационните системи и системата за проследяване, оперативен контрол и управление на автопарка от реанимобили на "Спешна помощ" в страната, тъй като настояват за анекс към договора, който досега имаха с МЗ.

"На практика това означава, че може да има загуба на GPS проследяването, на места да липсва гласов сигнал, както и електронната система за показване на адреси", обясни зам. здравният министър Мирослав Ненков. Вероятно ще се наложи в някои центрове адресите да бъдат записвани на хартия и по-късно отново да бъдат прехвърлени в софтуер.

ЧСИ извади акции за 1 млн. лв. на тезгяха
в. Монитор

ЧСИ обяви за публична продан 1700 акции, оценени на близо 1 000 000 лв. Ценните книжа представляват миноритарен пакет от налични, привилегировани, поименни акции без право на глас от голям туристически холдинг и са били собственост на един човек. Заради дълг към банка обаче акциите са конфискувани и се очаква да бъдат продадени в началото на септември. За тогава е насрочена и публичната продан на ценните книги. Всеки желаещ да играе за тях пък ще трябва да внесе по сметка на ЧСИ-то, което ги е пуснало за продан, задатък в размер на близо 90 000 лв. За да бъде допуснат до търга, парите трябва да бъдат преведени до 9 септември. Ако публичната продан бъде спечелена от друг участник, парите за депозит се възстановяват.

Магистрала между Пловдив и Асеновград
в. Стандарт

Пътят между Пловдив и Асеновград ще бъде разширен до магистрални габарити. Това съобщи министърът на регионалното развитие Николай Нанков на церемонията, с която стартира рехабилитацията на трасето. Пътната отсечка преминава през територията на общините Пловдив, Куклен и Асеновград. По време на ремонта движението няма да се спира, тъй като строителството ще се извършва поетапно – първо в едното, а след това в другото платно.

Изпълнител на ремонта е „ИСА 2000" ЕООД. Стойността на договора е 23 млн. лв. с ДДС. 85% от финансирането за ремонта на дългата 10,29 км отсечка е от ЕС. 15 месеца е срокът за изпълнение на проекта, така че през 2018 г. участъкът ще бъде с по две ленти за движение във всяка посока и аварийна лента с обща широчина от 9 м и двуметрова разделителна ивица, съобщи министър Николай Нанков.

Посещение на данъчни вдига оборота с 20%
в. Стандарт

С над 20% се увеличават търговските обороти в някои заведения и магазини по Черноморието след като данъчни инспектори посетят обектите. Това сочат наблюденията на инспекторите на НАП, които от началото на летния сезон извършват денонощни проверки по морето. Данъчните забелязват трайна промяна в поведението на собствениците на заведенията, когато те бъдат санкционирани.

От началото на летния сезон до сега по цялото Черноморие са извършени общо над 5500 проверки. Най-много санкции са наложени заради неиздаване на касови бележки, разлика между сумата в касата и отчетените обороти, липса на фискални устройства и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още