IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 3 август

07:59 | 03.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

"Свилоза" и индийска фирма правят нов завод за 25 млн. евро

в. Сapital daily

Географията на индустриалните чуждестранни инвеститори в страната се разширява с индийска компания - частната Sigachi Industries и "Свилоза" ще изградят нова производствена мощност в Свищов за 25 млн. евро. Дуетът от местен и чужд инвеститор ще държи равни дялове, като новата фабрика ще заработи най-рано след година. Тя ще произвежда различен тип целулоза, наричана микрокристална, която е вид фибри, използвани в хранителната индустрия, фармацията и козметиката.

Приходите на "Дънди прешъс металс Челопеч" нарастват с 11%

в. Сapital daily

Приходите на златодобивното предприятие "Дънди прешъс металс Челопеч" през първата половина на годината са нараснали с 11% спрямо същия период на 2016 г. Повишението се дължи основно на по-високото съдържание на злато в добитата руда, както и на поскъпването на металите като цяло. Това е и причината компанията да увеличи печалбата си преди лихви, данъци и амортизации, която към края на юни е 52.7 млн. долара. Това показват резултатите на канадския собственик Dundee Precious Metals (DPM). Заради по-доброто представяне на българското дружество DPM е ревизирала нагоре и производствената си прогноза си за годината.

Третата лента на магистрала "Тракия" вече е приоритет на кабинета

в. Сега

Разширяването на магистрала "Тракия" между София и Пловдив с трета лента вече е в приоритетите на кабинета. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов при приемането на програмата за управление на правителството до 2021 г. Документът не е публикуван, но от кабинета разпространиха стенограмата от разискването на приоритетите. Дебатът е в тон "много изградихме, но имаме още много да градим" и "много е направено, но и много трябва да се направи". А земеделският министър Румен Порожанов дори намира повод да се похвали, че имаме най-добрата реколта на пшеница и ечемик от много години насам.

НОИ изплати 245 млн. лв. на болни служители

в. Монитор

Болнични за 245,1 млн. лв. е изплатил Националният осигурителен институт (НОИ) през първото полугодие. Средното обезщетение на служителите, отсъствали от работа заради грип, грижа за болен роднина или заради наложена карантина, е било 167,74 лв От началото на година до края на юни института е изплатил над 1,4 млн. обезщетения за временна неработоспособност. В сравнение със същия период на миналата година броят им намалява с близо 63 000. Въпреки това разходите на НОИ за болнични се увеличават, като основна причина за това е ръстът на минималната заплата и минималните осигурителни прагове.

Плиткият Дунав спъва износа на зърно от Северозапада

в. Стандарт

Ниското ниво на Дунав е причина за слабата търговия със зърно, съобщи председателят на съюза на зърнопроизводителите във Видин Александър Александров. Много от производителите имат сделки със страни от ЕС и Близкия изток, но реката пречи да ги осъществят. Баржите потеглят с малки товари заради опасност от засядане. Превозът на зърното до пристанищата във Варна и Бургас с тежкотоварни камиони оскъпява продукцията и не е ефективно. Остава да чакаме по-високо ниво и тогава да изнесем зърното, обясни председателят.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още