IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 2 август

08:05 | 02.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Почти половината учители са пред пенсия
в. Сега

Педагогическият състав в българското образование е силно застарял. Тревожната статистика изнесе писмено просветният министър Красимир Вълчев в отговор на депутатско запитване. Въпреки стряскащите цифри той отхвърли твърдението на синдикатите за задаваща се национална криза, предизвикана от липсата на квалифицирани кадри, склонни да работят като учители. Според информацията на МОН на възраст между 55 и 65 години са 44.15% от педагогическите специалисти у нас, съобщи БГНЕС. От тях педагозите над 50-годишна възраст са 39 468, а 3327 от учителите са над 61 години. Общият брой на педагогическите кадри в системата на предучилищното и училищното образование е 89 399, а от тях едва 5530 са до 30-годишна възраст, тъй като след дипломирането си нищожна част от младежите решават да се посветят на професията, за която са учили четири години.

Собственикът на хотел "България" искал само да го ремонтира
в. Сега

Няколко дни след като министърът на културата Боил Банов обяви, че няма да позволи надстрояване на емблематичния за София грандхотел "България", собственикът му "Гранд хотел "България" 2016" определи намеренията си като ремонт. От компанията твърдят пред "24 часа", че няма да променят височината на сградата и етажността й, а ще правят цялостен ремонт.

В момента последният етаж е по-навътре, стаите били скосени, което не отговаряло на съвременните изисквания за 5-звезден хотел, в какъвто всъщност собственикът му иска да го превърне, става ясно от обясненията. След ремонта последният етаж трябва да бъде на една линия със съседните сгради. Според компанията такава визия на сградата ще отговаря изцяло на стила й, тъй като ще бъде запазена оригиналната й фасада. Височината нямало да се променя. Пред "Градът" арх. Цветан Петров обяснява, че целта на ремонта е да се спре рушенето на уникалния имот, а подпокривното пространство щяло да претърпи "изправяне" на архитектурен жаргон.

Битката за околната среда продължава
в. Капитал Daily

Промените в Закона за опазване на околната среда (ЗООС), с които се въведе едноинстанционен съдебен контрол върху оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС) за инвестиционни предложения - обекти с национално значение, нарушават конституцията, накърняват правата и законните интереси на гражданите, служат на ограничен кръг интереси и имат ефект, който далеч надхвърля заявените цели.

Това се заявява в писмо на 19 неправителствени организации до президента Румен Радев, с което се иска от държавния глава да наложи вето върху тези промени и да върне закона за ново обсъждане в Народното събрание. Впечатляващо е, че това е третото искане за вето върху закон, приет в първата сесия на 44-то Народно събрание. Във вторник сутринта Съюзът на съдиите в България оповести две отделни искания до президента за налагане на вето върху гласуваните миналия четвъртък на второ четене промени в Закона за съдебната власт и в Наказателно-процесуалния кодекс.

ТЕЦ "Марица-изток 2" e на загуба от 36.2 млн. лв. за полугодието
в. Капитал Daily

Държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" продължава да е в тежко финансово състояние, показва финансовият отчет на дружеството за полугодието, което е загуба в размер на 36.2 млн. лв. Така общо натрупаната загуба за централата достига 145 млн. лв.

Резултатът все пак е подобрение спрямо първите шест месеца на 2016 г., когато централата е била на загуба от 46.4 млн. лв. Това се дължи основно на по-високите приходи от продажба на електроенергия, които достигат 294 млн. лв. Това е увеличение от 7.3% спрямо същия период на предходната година.

Изнесли сме кисело мляко за $10,4 млн.
в. Монитор

България заема 32-ро място в света по обем на износа на кисело мляко, което й е донесло 10,4 млн. долара. Така страната ни държи 0,5% дял от износа на кисело мляко в света, съобщи worldstopexports.com. Данните сочат, че световната износна търговия с кисело мляко възлиза на 2,2 млрд. долара през 2016 година.

Износът на кисело мляко в световен план през 2016 г. се е понижил спрямо година по-рано. Спадът е от 3,9 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още