IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 3 юли

07:46 | 03.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Сивата икономика в България е 28 млрд. лв.
В. Капитал Daily

Сивата икономика в България представлява близо 30% от брутния вътрешен продукт (БВП), или 28 млрд. лв. Това показва изследване на международно сдружение на счетоводителите, според което страната е осма в света по този показател след държави като Азербайджан, Нигерия, Украйна, Русия. Според изчисленията на счетоводителите делът на сивия сектор в българската икономика не се е променял през последните шест години.

Правен гаф заплашва да блокира обществените поръчки
В. Сега

Българските политици и чиновници произведоха пореден правно-технически парадокс. Според Закона за обществените поръчки (ЗОП), който влезе в сила миналата година, на 1 юли 2017 г. държавата вече трябваше да е изградила единна електронна платформа за провеждане на процедурите. Преминаването към електронни поръчки е най-добрият начин да се намалят бюрокрацията и корупцията. Е-платформа обаче няма и скоро няма да има. Което означава, че всяка обществена поръчка, обявена след 1 юли, може да бъде атакувана като незаконосъобразна.

Скандалът с НДК навредил на имиджа ни пред чужди държави
В. Сега

Чужди посолства не са останали равнодушни към скандала с НДК и готовността на България да посрещне европредседателството от 1 януари 2018 г., се разбра от думи на вицепрезидента Илияна Йотова вчера. "Има определени дипломатически представителства, които най-малкото поставят въпроса. Това са сигнали, които не говорят добре за страната ни", заяви тя. Според нея тройната рокада около шефското място в културната институция, която правителството извърши само за 3 дни, не вдъхва сериозност.

1 от 4 имота чака клиенти цяла година
В. Монитор

Един от четири имота, обявени за продажба от началото на 2017 г. престояват на пазара в очакване на купувач над година, сочи анализ на голяма посредническа агенция. „В същото време за първи път от няколко години насам ставаме свидетели на отстъпки над 20 000 евро. Подобни сделки са все още малко на брой, за да чертаят ясна тенденция, но само половин или една година за подобни отстъпки изобщо нямаше как да говорим. Това може да бъде още един знак, че някои имоти са твърде надценени и собствениците вече са склонни да седнат на масата на преговорите”, казва Георги Павлов, изпълнителен директор на агенцията.

350 дипломатически полета с оръжие за терористи през България
В. Труд

На 6 юни 2015 г. Франсис Норвело, 41-годишен ветеран от американския флот, загина на полигон край село Анево, когато стар снаряд се взриви при зареждане в гранотомет RPG-7. Други двама американски граждани и двама българи също бяха ранени. От посолството на САЩ съобщиха, че американците работят за американската компания Purple Shovel, наета от армията на САЩ да подпомага програмата за обучение и въоръжаване на опозиционни бойци в Сирия. Такива снаряди с производител ВМЗ-Сопот и произход България „Труд“ откри в подземни складове на Ал Нусра ( клон на Ал Кайда в Сирия) при сраженията в Алепо през декември м.г. Оказва се, че тези два случая са само част от голям международен канал с участието на България за оръжейни доставки с дипломатически полети до буновници в различни части по света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още