IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 30 юни

07:42 | 30.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Паралелният износ на лекарства намалява леко
В. Сега

Лек спад в паралелния износ на медикаменти сочат данните на Изпълнителната агенция по лекарствата, цитирани от clinica.bg. 644 са били търговските марки на лекарствата, които са станали обект на легален паралелен износ у нас през миналата година. За тази броят им е 520. Намаление има и при уведомленията за износ, които търговците на едро са подали - през 2016 г. те са били 566, а до момента броят им е 244. Намаление има и при заявените количества, които биха могли да се изнесат. За миналата година заявените количества стигат до 244 678 570 опаковки, а през тази година те са намалели няколко пъти до 56 967 522.

Най-големите чужди инвеститори искат спешна и дълбока съдебна реформа
В. Сега

В България цари усещане за беззаконие и произвол, прокуратурата е безконтролна, съдебната реформа далеч не е приключила, а липсва воля за провеждането й. Това са акцентите в безпрецедентната обща позиция на едни от най-големите чуждестранните инвеститори у нас от Австрия, САЩ, Великобритания, Швейцария, Канада, Франция, Италия и Норвегия.

Издадоха 100 000-та руска виза
В. Стандарт

100 000-та виза за 2017 г. издаде Консулска служба при посолството на България в Руската федерация. Получател е дама, която живее в гр. Химки. Посолството на България в Руската федерация и Националното туристическо представителство и през тази година продължават традиционната практика с връчване на подаръчен ваучер на получателя на юбилейната виза като част от кампанията за популяризирането на България като привлекателна туристическа дестинация на руския пазар.

Черноземът в Добруджа удари рекордни цени
В. Стандарт

Чернозем в Добруджа е над два пъти по-скъп от земеделската земя в страната. Нивите в житницата на България се продават средно по 1600 лв., а в другите райони  вървят по 761 лв. / дка., се посочва в информация на отдел“Статистически изследвания“ за м.г. Цената на чернозема е скочила с близо 14%. За сравнение в Добричко нивата на сделките през 2012 г. са били средно по 1320 лв./дка. Най-скъпи са обработваемите площи в община Балчик, където са ударили рекордните 2190 лв.средна цена за декар, която е по-висока с 400 лв. спрямо предходната година. Земеделската земя в общините Каварна и Шабла струват съответно 1770 и 1720 лева за декар.

Плажни кремове ни объркват хормоните
В. Монитор

Плажни кремове, лосиони, млека и спрейове против изгаряния са натъпкани с химически вещества от почти цялата Менделеева таблица, установи репортерска проверка на „Монитор”. Едни от съставките в мазилата удрят по нивото на женските полови хормони, обелват и състаряват кожата, дори докарва лишеи. Става въпрос за химическото съединение оксибензон. Използва се като слънцезащитна съставка, но увеличава естрогените и създава редица проблеми при дамите, коментира водещият токсиколог и алерголог проф. Никола Александров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още