IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 26 юни

08:22 | 26.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Чиновниците масово се назначават без конкурс
в. Сега

Държавните ведомства продължават масово да заобикалят задължителното изискване за провеждане на конкурс при назначаването на чиновници. От всички 10 764 назначения през миналата година конкурс е проведен само за 3869 служители, показва публикуваният тези дни доклад за състоянието на администрацията през 2016 г.

Най-често използваният начин за заемане на длъжности от държавни служители през 2016 г. е бил преназначаването на друга длъжност. Преминали на друга длъжност са общо 3475 държавни служители, или 32.3% от всички назначения по Закона за държавния служител. Близо 1300 чиновници са започнали работа без съревнование, защото са назначени на непълно работно време или по заместване. Известно е, че тези практики масово се използват за заобикаляне на изискването за подбор, защото в масовия случай след изтичане на определен срок хората се назначават за постоянно. По заместване в държавната администрация през миналата година са назначени 967 души, като 241 от тях са били преназначени на друга свободна длъжност само след 2 месеца. На непълно работно време пък са започнали 301 души. Отделно 1598 чиновници са получили повишение.

Най-бедни у нас са жителите на Сливен
в. Сега

Област Сливен категорично се очертава като най-бедната в страната - там всяка трета жена е бедна. Официално бедни са и 30 на сто от мъжете. Това е делът на хората в Сливенско, които живеят с по-малко от 248 лв. на месец - линия на бедността за областта по данни на националната статистика за 2016 г.

Най-слабо изразен е проблемът сред мъжете в Ямбол - от тях само 9 на сто са под прага на бедност, който за тази област е 307 лв. На общия фон прави впечатление и Варна, която иначе е сред най-развитите райони у нас - там 25% от мъжете и 29 на сто от жените са под линията на бедност (307 лв. за областта). С над 29 на сто бедни жени се отличават и Стара Загора и Пазарджик.

Около 60% от приходите на КЗК идват от такси
в. Сега

На фона на кампанията на кабинета "Борисов" за намаляване на административната тежест се оказва, че още едно ведомство - Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), трупа сериозни приходи от такси. През 2016 г. институцията, оглавявана първо от Петко Николов, а впоследствие от Юлия Ненкова, е събрала приходи от 5.6 млн. лв. По-голямата част от тях - около 3.7 млн. лв., са постъпленията от държавни такси - по Закона за защита на конкуренцията, Закона за обществените поръчки и Закона за концесиите, разкрива отчетът на КЗК за миналата година. Документът беше приет преди дни от Народното събрание.

Туризмът затяга правилата за ваканциите
в. Стандарт

По-строги правила ще защитават потребителите на туристически услуги. Това стана ясно по време на 17-та годишна конференция на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА). Новите правила са приети с директива на Европейската комисия. Националните законодателства трябва да бъдат синхронизирани с нея и правилата да влязат в сила от 2018 г., каза зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева.

Родните туроператори ще са задължени да предоставят повече и изключително точна предварителна информация за продукта, който предлагат. Задължително предварително ще се дефинира програмата, начина на изхранване, броя на звездите на хотела за настаняване и всички допълнителни услуги. Така още преди да подпише договора туристът ще знае какво точно купува, както и за кои услуги плаща и са включени в пакетната цена. Ако фирмата не изпълни обещанията си, ще има и санкции. Друга промяна, залегнала в новата директива, е че служебните пътувания, командировките и семинарите няма да са защитени от застраховката "Професионална отговорност на туроператора".

60 от властта разследвани за конфликт на интереси
в. Монитор

60 души на ръководни постове в държавата са разследвани за конфликт на интереси само за първите три месеца на 2017 година. Това сочи отчет на ресорната комисия. Според поместената в него информация една пета от всички проверки са завършили с наказание. Разследваните публични личности, за които е установено, че са сгафили, са заплашени от солени санкции, включително от глоби, достигащи до 15 000 лв.

Сред тях е например кметът на Калофер Румен Стоянов, става ясно от публикувано на сайта на комисията решение, уличаващо го в конфликт на интереси. Той е бил взет на мушка след сигнал за шуробаджанащина и по-конкретно за това, че е назначил на хранилка във финансовия отдел на кметството брата на съпругата си. При това без конкурс, на мястото на излязла по майчинство служителка. За капак кметът, който се оправдал, че искал да вземе на работа свой съгражданин, вместо да му пратят общинар от някой друг край на страната, не е подал декларация, в която да извести за роднинското назначение. Само за това му нарушение в закона е предвидена глоба от 7000 лв. до 10 000 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още