IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 15 юни

07:46 | 15.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

"Евромакс сървисиз" се отказва да добива злато край Трън
В. Капитал Daily

"Евромакс сървисиз", която планираше да възобнови златодобива в района на Трън, обяви, че спира проекта. Като причина за решението си от компанията посочват негативната кампания, предшествала местния референдум в неделя, на който 94% от жителите на общината гласуваха против проекта."Фирмата не може да оцени инвестиционната среда в момента като благоприятна за реален "светъл" бизнес, нито за постигане на хармонични отношения с местната общност, каквато е нашата кауза", се посочва в отворено писмо на компанията, която е част от групата на "Асарел-Медет".

Важни европрограми са с 0% усвояемост
В. Сега

България отново закъснява с използването на еврофондовете. Новият бюджетен период 2014-2020 г. навлиза в четвъртата си година, а има програми, по които "усвояването" на средствата от ЕС клони към нула. Забавяне има и при най-новите фондове, създадени специално заради проблемите с бежанците. Похарчените средства от Фонда за вътрешна сигурност и "Убежище, миграция и интеграция" все още са 0%, показа справка на в. "Сега" в информационната система ИСУН. По първия фонд са договорени над 60% от наличните 187 млн. лв., а от отпуснатите от ЕС 41 млн. лева за бежанците договорените са около 13 на сто.

Борисов стана герой в Турция с подкрепата си за режима
В. Сега

В разрез с политиката на Европейския съюз, който осъжда остро масовите гонения в Турция след опита за преврат на 15 юли 2016 г., България се оказа поддръжник на случващото се там. В сряда турските медии излязоха със заглавия "България е истински приятел на Турция". Вестниците "Сабах", "Хаберлер" и др. цитираха думите на премиера Бинали Йълдъръм към българския му гост: "Показахте, че сте наш искрен приятел".

Още две институции ще проверяват НДК
В. Стандарт

Освен от прокуратурата и ДАНС, разходването на средства за ремонт на НДК във връзка с председателството ни на Съвета на ЕС, ще бъде проверено и от Агенцията за държавна финансова инспекция и Централния инспекторат към Министерски съвет. На дружеството ще бъде направен пълен одит. Ако бъдат открити несъответствия в разходването на пари за адаптация и преустройство на НДК, ще се предприемат съответните действия, обяви министърът по председателството на ЕС Лиляна Павлов в "Дарик радио".

По един шеф на 10 чиновници
В. Монитор

Съотношението жени-мъже сред чиновниците е 2:1 в полза на женския пол и само в МВР е обратното. На 10 държавни служители пък се пада по един шеф. Това става ясно от Доклада за състоянието на администрацията през 2016 г., който правителството одобри на заседанието си по-рано днес. Така, масовото впечатление от жените зад гишетата, че бюрократичната машина е „превзета“ от нежния пол, на практика се оказва невярно. Жените във всички структури на държавната администрация са 63 465 или 50,1%, а мъжете - 63 343 или 49,9% на сто, се посочва в доклада. Все пак равнопоставеността на половете се дължи най-вече на МВР, защото извън тази структура, делът на мъжете рязко пада на 34,8%.

Митничарите на Кулата събирали пари от тираджиите по три схеми
В. Труд

Задържаните при операция снощи митничари от ГКПП Кулата са събирали пари от превозвачи по три схеми, обявиха на съвместен брифинг от МВР и прокуратурата. Първата е била за „ВИП клиенти“ – превозвачески фирми, които са плащали месечен „абонамент“ от 50-100 лв. Митничарите са водели „счетоводство“ на преминалите камиони и на края на месеца се срещали със собственика на фирмата и му обявявали колко им „дължи“. Установени са 6 такива фирми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още