IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 13 юни

08:21 | 13.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Пловдивската компания за метали "Хъс" купи "Полимери"
в. Капитал Daily

Долината на химията в Девня вече има представител на нов сектор - металите. Промяната идва, след като в началото на юни пловдивската компания "Хъс" купи активите на фалиралия завод "Полимери", който не работи от 2010 година. За фалиралото преди четири години предприятие, бивша собственост на Николай Банев, са платени 14.5 млн. лв. Цената е за земята, сградите и оборудването, което вероятно ще бъде нарязано на скрап. Извън пакета остават резервоарите с опасния химикал трихлоретан, които се намират на площадката в Девня. За обезвреждането му наскоро областната администрация на Варна подписа договор за 12 млн. лв., но парите все още предстои да бъдат преведени от бюджета.

Синдиците на КТБ продават винарната "Телиш" АД
в. Капитал Daily

Синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) Ангел Донов и Кристи Маринова са обявили търг за продажбата на винарната "Телиш", заедно с оборудването. Това става ясно от съобщение, публикувано във в. "24 часа". За продажба с предлагат две винарски изби - в плевенското село Телиш и хасковското Коларово, както и няколко десетки имота на "Телиш" АД. Тези активи са били заложени като обезпечение по издадена от дружеството облигационна емисия.

Изпитите за шофьор ще са само с държавни суперколи
в. Сега

Изпитите на кандидатите за шофьорска книжка занапред да се провеждат само в държавни коли, оборудвани със супертехника. Компютър, а не служител на Държавна агенция "Автомобилна администрация" да определя маршрута. Инструктор от автошколата няма да присъства на изпита. Това са част от идеите за спиране на корупцията при шофьорските изпити, които са обсъждани в транспортното министерство вчера. Те идват, след като през миналата седмица 12 души от "Държавна автомобилна инспекция" бяха задържани за манипулиране на практическите изпити. През уикенда транспортният министър Ивайло Московски обяви, че държавата изцяло ще поеме шофьорските изпити.

Граждани са предизвикали над 50 местни референдума от 2014 г. насам
в. Сега

Гражданите се обръщат все по-често към пряката демокрация като инструмент за разрешаване на проблемите на населените места, в които живеят. Такъв извод може да се направи от справка, изготвена от дирекция "ГРАО" към регионалното министерство по искане на "Сдружение за оптимизиране на правосъдието и администрацията (СОПА)". Документът сочи, че проверените от ГРАО подписки с искания за местни референдуми и местни граждански инициативи надхвърлят 50 за последните три години. И докато за цялата 2014 г. разгледаните граждански подписки са били 4, само от началото на 2017 г. вече са 10. Но липсват данни колко от тези инициативи са били доведени до успешен край.

Крият данъци на плажа с царевица „собствено производство“
в. Монитор

Плажни търговци масово се пробват да финтират данъчните и да крият налози, като се изкарват земеделски производители. За новата схема алармираха пред „Монитор“ от разследващите, които всяка година командироват свои инспектори, за да следят за нарушения по летните курорти.

Данъчните разказаха, че най-новият начин за измъкване на плажните търговци от проверките на данъчните, бил да се представят за земеделски производители. По закон фермерите не трябва да издават касови бележки за продадената стока, тъй като са освободени от налози, ако продават своя продукция. За да изглеждат по-достоверно пред инспекторите пък, мургавите търговци поставяли на казаните си табелка от картон с надпис „собствено производство“. При проверка пък твърдели, че сами са отгледали кукуруза, който продават, или че са произвели брашно, от което са изпържили мекици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още