IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 5 юни

08:07 | 05.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Бюджетът вече дължи 3 млн. лв. лихви за "безплатното" саниране

В. Сега

Към многото дефекти на програмата за "безплатно" саниране се прибави още един - невидим досега. Оказва се, че държавата не само плаща прескъпо за оздравяване на старите панелки, но и трупа допълнителни задължения за лихви.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), което е главен отговорник за оздравяването на старите панелни блокове, вече дължи над 3 млн. лева лихви на Българската банка за развитие (ББР), която осигурява финансирането. Това става ясно от доклад на служебния кабинет за програмата, който в. "Сега" получи по закона за достъп до информация. Става дума за данните от ревизията, които бяха изпратени в прокуратурата заради констатациите за сериозни дефекти и нарушения. Данните в доклада, подписан от служебния министър Спас Попниколов и заместничката му арх. Виолета Комитова, сочеха, че от началото на програмата през февруари 2015 г. две години по-късно са санирани едва 257 блока на завишени цени. Държавното обвинение досега не е образувало проверка с мотива, че в документа не се съдържали конкретни факти.

България влезе в челната петица по скъпо европредседателство

В. Сега

България, която ще поеме председателството на ЕС за шест месеца догодина, вече се класира на пето място по най-скъпа подготовка. Класацията се води от Франция (171 млн. евро), Холандия (150 млн. евро), Полша (115 млн. евро) и Испания (100 млн. евро). При повечето държави евродомакинството е струвало до 70 млн. евро. 

Странно е, че най-бедната в ЕС страна е сред първите по разточителност на фона на ниски цени за труд, стоки.

Трудови инспектори проверяват берачите на череши

В. Монитор

Трудови инспектори започнаха и проверки за наличието на трудови договори на берачите в Кюстендилско. До този момент са издадени около 300 еднодневни договори, обявиха от Инспекцията по труда. Ако бъдат установени нарушения обаче, санкцията е до 1500 лв. „Все повече са берачите, които държат да работят на договор. По този начин те се чувстват по-сигурно и в същото време си спестяват глоби“, коментират проверяващите. През м.г. са били сключени над 3200 договора с берачи на череши в Кюстендилско, като сега най-вероятно бройката ще бъде същата

Прокурорите избраха трима представители във ВСС

В. Стандарт

Избирателната комисия обяви за избрани за членове на ВСС от квотата на прокурорите Пламен Василев Найденов – административен ръководител – окръжен прокурор на Окръжна прокуратура - Перник , Георги Стойков Кузманов – прокурор в Апелативна прокуратура – Бургас, Даниела Илиева Машева – прокурор във Върховна касационна прокуратура.

Председателят на Избирателната комисия Стефани Черешарова обяви, че са гласували 1160 от имащите право на глас 1503-ма прокурори. С хартиена бюлетина са гласували 73-ма души, а чрез системата за електронно дистанционно гласуване 1087. Общият брой на бюлетините е 1160, от които недействителни 6.

700 лв. за нощ в „Слънчевото бунгало“

В. Труд

От 15 юни най-елитната правителствена база по морето „Евксиноград” ще е пълна с почиващи, научи „Труд”. Не само министри, депутати, висши чиновници са резервирали всички места в бившата царска резиденция край Варна. Няма ограничения по време на ваканцията на властта, която е обичайно през август, да отдъхват и обикновени летовници. Заявките за сезон 2017 са предимно от българи и по-малко от чужденци. Цените не са променяни от години.

Най-скъпо излиза „Слънчевото бунгало” по 700 лв. на нощ. Кокетната еднофамилна къща е на самия бряг, разполага със собствен басейн и барбекю. Спането в апартамент в хотел „Тунела”, където най-обичал да отсяда Тодор Живков, излиза 250 лв., а малкият апартамент е 130 лв. Това лято избралите да почиват в любимото ложе на Тато ще се радват на подновен интериор след направения ремонт. Почивка във вила „Чинар” струва 600 лева на нощ, а мезонетът във Фердинандовата къща – 550 лв. Големият апартамент във вила „Магнолия” се предлага за 300 лева

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още