IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 1 юни

07:57 | 01.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

ГЕРБ предлага алтернатива на частния фалит

В. Сapital daily

Радикален законопроект за промени в изпълнителния процес предлагат депутати от ГЕРБ начело с председателя на правната комисия Данаил Кирилов. Освен цялостна ревизия на изпълнителния процес с него се въвежда и алтернатива на частния фалит - десетгодишна абсолютна погасителна давност в Закона за задълженията и договорите (ЗЗД) за всички необезпечени вземания срещу физически лица освен в случаите, когато задължението е отсрочено или разсрочено. Това не важи за задължения, натрупани като еднолични търговци.

Проектът предлага професионално изработено разрешение за всички обсъждани проблеми в принудителното изпълнение, без обаче да виктимизира кредитори, длъжници, частни съдебни изпълнители или други участници в процеса.

По-малко хипертоници се възползват от безплатните лекарства

В. Сега

Откакто най-евтините лекарства за хипетрония станаха безплатни, по-малко пациенти са получили 100% поетите от здравната каса медикаменти, а НЗОК е платила повече за тях. Общо 165 610 пациенти са получили лекарства по линия на здравната каса за есенциална хипертония за първите три месеца на тази година, като 131 667 са били на монотерапия. През същия период на миналата година НЗОК е платила за 191 382 души, като 159 841 от тях са били на монотерпия, показва справка на НЗОК, цитирана от clinica.bg. За първите три месеца на тази година пък касата е платила 2.8 млн. лв. за лекарства за хипертония, а за миналата - 2.3 млн. лв. Само за монотерпията за есенциална хипертония НЗОК е увеличила плащането си от 1.1 млн. лв. на 1.8 млн. лв. 

Стотици натовски войници и машини вече преминават през България

В. Сега

Военни колони със стотици войници и бронирани машини влязоха на територията на България през ГКПП "Капитан Петко Воевода", за да се включат в учението Нобъл Джъмп 2017-а в Румъния, съобщава БНТ. През България преминават 8 английски, 6 испански и 1 албанска военна колона от по 20 военни машини в периода 1-5 юни. Страната ни осигурява безпроблемен конвой до северната ни граница.

"Ние осигуряваме и скоро ще видим над граничния пункт улесняването на граничните и митническите процедури. След това осигуряваме конвой и защита на сили, медицинска евакуация, места за съхранение и опазване на техника, центрове за поддръжка на конвоя", обяви вицеадмирал Емил Ефтимов, заместник-началник на отбраната.

Малките производители на череши свалят цените

В. Стандарт

Малките производители на череши, които имат до 10 декара, предлагат своята продукция през уикенда и това сваля цените на плода. В момента цената на едро в градините върви между 1 лев и 3,50 за кг. Малките производители обаче масово вадят своята продукция в събота и неделя и изкупната цена за тях е 50-60 ст. Именно затова големите производители през уикенда пасуват, а продават от понеделник до петък. Това обясниха пред "Стандарт" производители на череши в сливенско. "В момента се молим да не вали повече дъжд. Влагата дойде толкова много, че има сериозна опасност плодът да се напука и да бъде приет за второ качество. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още