IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 31 май

08:18 | 31.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

ЕК може да предложи опция за спиране на еврофондовете за отделни страни
в. Капитал Daily

Европейската комисия обмисля да предложи опция, според която в бъдеще еврофондовете за отделни страни да могат да бъдат спирани. Причина за подобна драстична мярка биха били проблеми в областта на върховенството на закона или неизпълнение на препоръките на Европейския съвет за водената от държавите икономическа политика. Това каза комисарят по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер при представянето на бюджета на ЕС за 2018 г.

Кои са застрашени

Йотингер уточни, че засега това са само идеи, които тепърва предстои да бъдат предложени на страните членки за одобрение. По-рано днес се появи информация, че Германия е подготвила документ, с който се отваря възможността за замразяване на плащанията към страни, които не спазват върховенството на закона и фундаменталните ценности на ЕС. По информация на "Капитал" поне още две страни членки предлагат подобна промяна, която най-вероятно би била включена в следващата многогодишна финансова рамка на ЕС (т.е. след 2021 г.).

Евтин роуминг в ЕС ще има, но с много условия
в. Сега

Разговорите по GSM в страните от Европейския съюз (ЕС) поевтиняват от 15 юни. От тази дата се въвежда изискването мобилните оператори да таксуват ползването на услугите извън страната, в която са регистрирани, по цени като за вътрешния пазар. Директивата важи само за 28-те страни от Съюза. За останалите зони се прилагат тарифите на всеки телеком. Страните в зона ЕС са всички от Европейския съюз, както и Норвегия, Исландия, Лихтенщайн и някои отвъдморски територии на Франция.

Това обаче не означава, че евтините тарифи ще важат незабавно и за всички, тъй като има твърде много допълнителни условия. Те могат да бъдат различни за всеки абонат в зависимост от договора и тарифния план, който има. Така, ако в абонаментния си план той има неограничен брой минути за разговори с всички национални мрежи, ще може да се обажда на всеки номер от мрежа на оператор в зона ЕС без ограничения. Ако пък има ограничен брой минути, ще може да ги ползва, но когато свършат, операторът ще го таксува за всяка допълнителна минута разговор. Затова от мобилните оператори съветват всеки клиент, ако има въпроси, да потърси разяснения конкретно за своя абонаментен план.

Служебният достъп до данъчни удостоверения се бави
в. Сега

Седем месеца след влизането в сила на законовата възможност удостоверенията за данъчни задължения да се предоставят бързо и лесно по служебен път, граждани и фирми продължават да се редят на опашки пред данъчните служби. Обещаната електронна услуга все още не съществува в пълен обем, нито пък има срок кога ще заработи. Това става ясно от прессъобщение на НАП, което информира, че въпросните справки ще може да се издават автоматизирано и директно ще пристигат в банки, нотариуси, общински власти и други институции, но неясно кога.

Дават по-лесно втората пенсия
в. Стандарт

Хората по-лесно ще може да получават втората си пенсия, за която се осигуряват в частните универсални пенсионни фондове (УПФ). Правото на пенсия за старост от универсален пенсионен фонд ще се придобива при навършване от страна на осигурените на необходимата възраст за получаване на държавната пенсия, или дори до една година преди това. В момента за да се вземе пенсия от УПФ е необходимо да се изпълни не само изискването за възраст, но и за стаж за получаване на държавната пенсия. С промени в Кодекса за социално осигуряване, пуснати за обществено обсъждане от Министерството на финансите, изискването за стаж за да се получи пенсия от УПФ отпада. За да се вземе пенсията от УПФ до една година преди навършване на годините за пенсиониране ще бъде необходимо натрупаните средства по индивидуалната партида на осигурения да позволяват отпускане на пенсия в размер, не по-малък от минималната държавна пенсия за стаж и възраст.

По 50 месечно бягат от клиниките без осигуровки
в. Монитор

По петдесетина пациенти бягат месечно от болниците в страната, без да подпишат декларация за отказ от лечение. Повечето от тях си тръгват, без да се обадят на персонала от страх да не плащат за лечението, защото не са здравноосигурени. Това установи репортерска проверка на „Монитор”.

Най-много са пациентите бегълци в Университетската болница „Св. Анна” в София. Всяка година около стотина си тръгват преждевременно, преди да са излекувани, за да не си платят лечението или да внасят осигуровки в Националната здравноосигурителна каса със задна дата. Това съобщи за „Монитор” Ива Галева – началник-отдел „Социални дейности” в лечебното заведение. Те са предимно от малцинствата и са от района на Ихтиман и Самоков, уточни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още