IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 17 май

07:53 | 17.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

БСК иска специален фонд за ръста на минималната пенсия
В. Сега

Увеличението на пенсиите да става чрез специален фонд, който да се финансира от бюджета, но да не е през Държавното обществено осигуряване. За това настояват от Българската стопанска камара в писмо до социалния министър Бисер Петков. Работодателската организация освен това настоява увеличението на минималната пенсия за стаж и възраст на 180 лв. от юли и на 200 лв. от 1 октомври, както обещава правителството, да се случи като социално подпомагане. Тоест пенсионерите да декларират, че това е единственият им доход.

Шест кандидата искат да раздават микрокредити
В. Капитал Daily

Първата обявена от държавния "Фонд мениджър на финансови инструменти в България" обществена поръчка за избор на финансови посредници, които да разпределят средства от европейските оперативни програми през програмния период 2014 - 2020 г., предизвика по-скоро слаб интерес. Кандидати да раздават 50 млн. лв. като микрокредити за стимулиране на предприемачеството и социалното включване по европрограмата "Развитие на човешките ресурси" са само шест институции – три банки и три небанкови финансови компании.

1500 лв. заплата за младите лекари
В. Стандарт

Заплата между 1000 и 1500 лв. би задържала младите лекари в България. Това става ясно от онлайн проучване сред 515 млади медици, подготвено от medicalnews.bg и Българския лекарски съюз. Резултатите бяха огласени вчера на дискусията, организирана от в. "Стандарт" и БЛС - "Кариерно развитие на младите лекари - проблеми и възможности за решения.

Хотелиери от Банско искат тържище за местните производители на храни
В. Труд

Хотелиери от Банско настояват за създаване на местна борса и тържище, където производителите на храни от региона да имат възможност да продават продуктите си.Иван Кехайов произвежда 2 хиляди тона картофи в района на Банско. Стоката си обаче продава извън региона, а тук в хотелите идва на двойна цена. „Продажната цена при нас е 40 ст., фирмата Х , която зарежда 80% от хотелите я продава на 80 стотинки, разликата е 1 километър“, каза Кехайов пред БНТ 2.

Заводът на Цветан Василев в Парачин пред фалит
В. Монитор

Стъкларският завод в Парачин на банкера беглец Цветан Василев е пред фалит. В четвъртък Търговският съд в Крагуевац ще решава дали да обяви в несъстоятелност фабриката. Искането е дошло от кредитор на завода заради неизплатен заем в размер на 47 млн. евро, обявиха сръбските медии. Кредиторът е учреденото в Чачак дружество „Вексилум Балкан“, а според работниците във фабриката има нещо гнило в цялата процедура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още