IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трябва закон за защита на свидетели, подаващи сигнали за корупция, обяви експерт

Административно-наказателната политика не е ефективна, посочи Елеонора Николова, директор на БОРКОР

12:28 | 10.05.17 г.
<p>
	<em>Източник: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Източник: Bloomberg TV Bulgaria

Румъния има закон за защита на свидетелите, подаващи сигнали за корупция и злоупотреба с власт. Такъв закон е необходим и за България. Това коментира директорът на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет (БОРКОР) Елеонора Николова в ефира на "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Тя обяви, че са направени 1312 проверки от инспектората, отчетени в доклад на служебното правителство.

Николова е на мнение, че тези проверки трябва да продължат и даде за пример опита в Румъния.

„Лаура Кьовеши, главен прокурор на Националната агенция за борба с корупцията в Румъния (DNA), съобщи, че 85% от сигналите за нарушения от длъжностни лица по висшите етажи на властта са подадени от граждани“, посочи тя.

По думите ѝ важно е хората да знаят, че имат защита срещу уволнение и преследване на работното място.

"На територията на държавните служители защитата е добре проведена през административно-процесуалния кодекс, отбеляза експертът. "Съдебната практика сочи, че във всички случаи на уволнения по повод такива сигнали хората са получили адекватна защита през съда. Съдилищата отменят административните заповеди, с които е санкциониран съответният служител."

Директорът на БОРКОР коментира, че административно-наказателната политика не е ефективна.

Тя напомни, че в 213 от общо 317 закона има създадени административно-наказателни процедури и предвидени санкции.

“Това показва, че материята е много разхвърлена”, отчете тя.

Николова е убедена, че „рисковете остават високи и затова е необходим орган, който да проследява всички режими, да се мине през оценка на въздействието на всеки закон, който регулира определена дейност в икономическата сфера“.

„Ако се санкционират своевременно и качествено всички нарушения в отделните сфери на икономическия живот, ние ще покажем на българските граждани, че законът трябва да се спазва и когато го нарушиш, следва административна санкция, която е доста висока като стойност. Тази дейност сега не удовлетворява“, категорична е Елеонора Николова.

Защо е необходим нов закон за административните нарушения? Защо няма статистика, която да отчита колко са административните производства и колко санкции са наложени?

Вижте повече във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още