IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 9 май

06:58 | 09.05.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

АПИ: Нов директор със стари връзки
В. Капитал Daily

Първото действие на новия регионален министър Николай Нанков е факт - той смени шефа на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Начело на структурата, която разпределя милиарди чрез държавни поръчки, застава Дончо Атанасов. Той има няколкогодишен престой в ръководството на агенцията, т.е. радикална промяна в АПИ едва ли може да се очаква. Освен това Атанасов е хем бивш депутат от БСП, хем близък до лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, така че опозиция към действията му едва ли ще има. А точно пътните поръчки са сочени като сектора с най-голяма обвързаност между бизнес и политици.

Чужди инвеститори съдят България за над 2 милиарда лева
В. Сега

Инвеститори водят международни арбитражни дела срещу България, които може да отворят огромни пробойни в държавния бюджет. Става дума за искове за над 2 млрд. лева. А сумата може да набъбне още по-застрашително, защото има още няколко компании, решени да се обърнат към международен трибунал, ако не успеят да постигнат извънсъдебно споразумение с властите в София. Стряскащата информация се съдържа в документ на Министерството на финансите, който отчита изпълнението на бюджета за 2016 година.

Едва 7% от научните лаборатории у нас са с европейско значение
В. Сега

От общо 161 научни инфраструктури в България 12 са обекти с европейско значение, което е около 7% от научните ни лаборатории. Това показва диагностичният преглед на научната инфраструктура и оборудването в страната, изготвен от екипа на служебния просветен министър проф. Николай Денков. Въпросният преглед е послужил за подготвянето на Национална пътна карта на българската научна инфраструктура (2017-2020), което бе едно от условията за оперативните програми "Наука и образование" и "Иновации и конкурентоспособност".

Забавена е подготовката на БГ председателството
В. Стандарт

Подготовката на предстоящото председателство на Съвета на ЕС у нас, което започва на 1 януари 2018 г., е сериозно забавена. Това посочва доклад, изготвен в средата на април от вече бившия служебен ресорен вицепремиер Деница Златева. При смяната на властта папката от 37 страници е предадена и на Лиляна Павлова, която в кабинета "Борисов"3 отговаря за БГ председателството.

5 лева за сянка на плажа във Варна
В. Труд

По 5 лева ще плащаме за чадър и шезлонг на плажа във Варна това лято. Толкова ще струва сянката и на Офицерски плаж-запад. Цените не са пипани близо десетилетие и няма да се повишават през следващите 5 г., съобщи за „Труд“ Андрей Василев, търговски директор на „Лазурен бряг 91“ ЕООД, което стопанисва голяма част от градските ивици. Плажният сезон във Варна ще бъде открит на 20 май. За сезона врати ще отвори и култовият в миналото бар „Фар“, който ще бъде реставриран в автентичния си вид, обясни Василев.

Носят картата за метрото в офиса
В. Монитор

Картите за градския транспорт в столицата ще се доставят директно до офиса. Идеята на Центъра за градска мобилност е да популяризира абонаментните документи сред големите компании. Така вместо да се редят на опашки за карта за метро или рейс, служителите ще получават картите си на работното си място. За това се договориха зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев, шефът на ЦГМ Христиан Петров и представители на Асоциацията на собствениците на бизнессгради.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:47 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още