IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 3 май

07:48 | 03.05.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Седми мистериозен кандидат за бизнеса на CEZ
В. Капитал Daily

Седми кандидат е подал оферта за активите на CEZ в България - това е базираната в Лондон, но с израелски собственик Elenilto, като компанията дори е предложила най-висока цена, без да прави детайлно проучване на българските дружества. Това каза за "Капитал" източник, свързан със сделката. Че има седма оферта за големия енергиен бизнес на CEZ, потвърди и друг консултант, но той не знаеше името на кандидата. Миналия четвъртък ценово предложение е внесла и румънската Electrica, потвърдиха два различни източника на "Капитал". Компанията е единствена, сочена като подходящ купувач, тъй като също притежава електроразпределително дружество в северната ни съседка и акционери в компанията са международни банки и фондове.

Пловдив още чака пари за културна столица на ЕС
В. Сега

Твърденията, че проблемът с финансирането на Пловдив за европейска столица на културата през 2019 г. е решен, се оказаха преувеличени. Вчера служебният министър на културата Рашко Младенов призна, че градът не е получил нито лев от хазната, въпреки че в началото на годината Менда Стоянова твърдеше, че е намерено разрешение на казуса. Пловдив чака 20 млн. лв., но няма законов начин да ги получи от държавата.

Бюрократи отново бавят лечението на тежко болни деца
В. Сега

Дете със спина бифида не може да бъде лекувано у нас заради нормативен хаос. Фондът за лечение на деца е одобрил финансиране на импланти за гръбнака на 8-годишната Самуела, но отказва да плати парите, тъй като операцията на момичето може да се направи само в "Токуда", където медицинските изделия не се купуват с търг по Закона за обществените поръчки. Според правилника на фонда той може да плаща само за изделия, купени с обществена поръчка. Изменението в правилника е направено миналия август и на практика елиминира възможностите за лечение в българските частни болници и донякъде в държавните.

Нови интервюта за кандидатите за българско гражданство
В. Стандарт

Служебният министър на правосъдието Мария Павлова утвърди актуализирани въпросници за провеждане на интервю при подаване на молба за придобиване на българско гражданство по натурализация, за възстановяване и за освобождаване от българско гражданство. Във въпросника за провеждане на интервю за придобиване на българско гражданство по натурализация се включват 10 нови въпроса, а във въпросника за възстановяване – 9, като същевременно съществуващите въпроси от предишните въпросници са запазени и допълнени с подвъпроси или уточняващи такива.

Над 1,5 млрд. лева усвои България от ЕС
В. Труд

България е усвоила малко над 1,5 милиарда лева от всички средства от еврофондовете по оперативни програми за периода 2014-2020 година. Това показва проверка на “Труд” в Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС (ИСУН). За седемте години Брюксел ни дава достъп до над 15 милиарда лева финансиране по 12 оперативни програми, като към 2 май 2017 година страната ни е стигнала общо до 9,02% изпълнение, договорените средства са 40,35% за над 7,1 млрд. лева, а получените траншове са за общо 10,04%.

Всеки пети шеф наема новак за икономия
В. Монитор

Всеки пети шеф у нас наема неопитен служител с цел да свие разходите си за заплати и осигуровки, твърдят експерти по набиране на кадри.„Доскоро работодателите предпочитаха кандидати с опит, които трябваше да привлекат с по-големи заплати. В последните месеци неопитните кадри са по-предпочитани, защото са по-евтини за фирмата“ обясни пред „Монитор“ специалистът по подбор на персонал Маргарита Николчева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още