IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 13 април

08:00 | 13.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Държавната ДКК е на път да се превърне в оръжеен холдинг

В. Сега

Държавната консолидационна компания, където отиват част от приходите от приватизация, е на път да се превърне в държавен оръжеен холдинг. В рамките на последната година капиталът й е нараснал от 9 млн. лв. на над 231 млн. лв., предаде Медиапул. Процесът по създаването на "холдинга" се поддържа от двама министри - бившия Божидар Лукарски и заместника му - Теодор Седларски. В ДКК бяха включени "ВМЗ Сопот", "Кинтекс" и "НИТИ"-Казанлък. Друга компания - ремонтната "Авионамс", също ще се присъедини към тях. "Това ще стане след изчистването на въпроса с придобиването на компанията от ДКК", обяснил зам. -министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Според него целта да са под една шапка е държавните активи да се управляват по-добре.

9 от 10 искат застраховка за потребителски кредит

В. Монитор

9 от 10, или над 87% от сънародниците ни, искат  застраховка срещу рискове като безработица, временна или постоянна нетрудоспособност и хоспитализация в резултат на злополука, когато теглят потребителски кредити. Това сочи проучване на една от родните банки.

Този процент е по-висок от средния за Централна и Източна Европа, където показателят е 80%. Статистиката показва също, че хората, които прибягват до подобен тип заеми най-често се тревожат от безработица или продължителен болничен, тъй като това се отразява на бюджета им и при подобни случаи нямат възможност да изплащат задълженията си.

Винетки за тракторите и комбайните

В. Стандарт

Тракторите, комбайните и останалата земеделска техника също ще се движат с винетки. Това реши Служебният кабинет на редовното си заседание днес. Таксата ще е годишна и ще се плаща в Агенция "Пътна инфраструктура". Тя ще варира от 30 до 100 лв, според широчината на техниката. 

Винетките ще бъдат само за тези превозни средства, които са посочили в заявления, че искат разрешение за движение по пътища от първи, втори и трети клас. Такива са издадени общо 254 за последните две години. Очаква се за половината от тях да бъде заплатена такса през тази година.

По-високи такси във ВУЗ-овете наесен

В. Труд

От новата академична учебна година по-голямата част от държавните университети ще обучават студенти срещу по-високи такси. Причината – орязването на приема в някои специалности се отразява сериозно върху бюджета на висшите училища, информира БНТ.

От Великотърновския университет казват, че едно е да обучаваш 16 000 студенти в специалност като софийски висши училища, друго е да имаш само 76 студенти в същото направление. Затова ще повишат таксите за обучение между 10 и 50 лева на семестър.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още