IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 3 април

07:47 | 03.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Такса смет се променя от 2021 г.

В. Сapital daily

Повече от две години след като се зае със задачата да създаде по-честно изчисление на такса смет, Министерството на финансите предложи законови промени. Накратко те предвиждат да се мери количеството боклук по два начина - чрез торбички (което е трудно за контрол) или на база живеещи в имота, или пък да се изчисли колко кофи са нужни и какви са разходите за изхвърлянето им. Общините ще трябва да изберат начин и да го въведат до началото на 2021 г. Обявените преди година намерения бяха това да стане още от 2017 г., но за пореден път срокът се премества.

Промяната се очаква да вдигне дължимото от граждани и да намали разходите на фирмите. От години общините прилагат несправедлив начин за пресмятане на дължимото - в зависимост от данъчната оценка на жилището или балансовата стойност на имота за компаниите. И в двата случая няма никаква връзка между произвеждания боклук и плащането. В момента от фирмите се събират 2/3 от сумите, макар те да произвеждат едва 30% от отпадъците.

Министерството на отбраната остана без пари за назначения

В. Сега

Министерството на отбраната (МО) вече няма пари за назначаване на военнослужещи в оголените армейски редици, а в момента текат конкурси за близо 500 длъжности. Проблемът е, че от фонд "Работна заплата" са взети 12 млн. лв. за предизборно увеличение с 30 лв. на порциона в армията и на цивилните в министерството, считано от началото на април, научи "Сега" от свой източник. 

4 общини са построили социални блокове с европари

В. Сега

Четири общини са успели да построят социални жилища с европейски средства по оперативната програма за регионите. Видин, Девня, Дупница и София са усвоили близо 14.5 млн. лв. от предишния програмен период за изграждането на четири блока за социално слаби хора. Схемата бе за близо 15.7 млн. лв. за построяване на жилища за уязвими граждани, като малко под 1 млн. лв. са били пренасочени към други проекти в края на програмния период, за да не бъдат изгубени. По схемата конкретни бенефициенти бяха и Варна, и Бургас, но заради недоволството на местните хора там, че ще се строят блокове за роми, проектите не бяха реализирани. 

Около 16 000 тона са изкупените количества тютюн от миналогодишната реколта

В. Монитор

Около 16 000 тона са изкупените количества тютюн от четирите сортови групи от миналогодишната реколта, сочат данни на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България 2010 (НАТ 2010), цитирани от БТА. Според председателя на асоциацията Цветан Филев прогнозите за спад в производството с около 30% в сравнение с 2015 г., когато са произведени около 23 хиляди тона,са се потвърдили. Причините са сухото лято и преориентирането на тютюнопроизводители да отглеждат други култури. По думите на Филев през тази година няма неизкупен тютюн, но между 30 и 40 на сто от предадените количества не са изплатени.

Два пъти повече руски чартъри до Бургас

В. Стандарт

Два пъти се увеличават чартърните полети от Русия до Бургас това лято, обяви Тонко Фотев, почетен консул на Руската федерация в града край морето. "Така е договорено, да се извършват 28 рейса между различни руски градове до бургаското летище. Всички тези данни и всички прогнози сочат, че трябва да очакваме ръст на туристите от Русия", продължи Тонко Фотев пред радио "Фокус". До миналата година в рамките на една седмица са се изпълнявали по 14 полета до морския град.

Мобилни екипи предлагат кадри на фирмите

В. Стандарт

Формулата бюрата по труда да регистрират безработните и да ги насочват към работни места основно в случай, че те са добра възможност за нова високо заплатена работа, отдавна е в миналото. В последно време служителите в "борсата" прилагат различни подходи, за да подобрят уменията и мотивацията на безработните да бъдат самите те по-активни в процеса на търсене и намиране на препитание. В същото време бюрата по труда се опитват да предлагат все повече алтернативи за работа, разширявайки обхвата и формите за получаване на информация от бизнеса за търсената от тях работна сила. За целта използват различни иновативни техники, за да осъществят ефективна връзка между фирмите и потенциалните кандидати за техни работници и служители.

Един от модернизираните подходи в работата на бюрата по труда е създаването на специални мобилни екипи, които действат от септември 2016 г. Засега те работят на територията на София и Пловдив, като предоставят специализирани услуги за ключови, структуроопределящи и други крупни работодатели, както и на такива с клонове и офиси в страната.

Пловдив става велостолица до 2020 г.

В. Труд

Пловдив да стане колостолица на България и се превърне в град на велосипедиста до 2020 година, е амбициозната цел, която са си поставили кметът Иван Тотев и екипът му. Амбициозните им намерения са да опашат целия град под тепетата с велоалеи, чиято дължина в следващите години да нарасне до 100 км. „Община Пловдив не спира да надгражда и увеличава велоалейната инфраструктура при всяка реконструкция на ключови булеварди като „Васил Априлов“, „Шести септември“, „Коматевско щосе“, „Руски“ и „Професор Цветан Лазаров“ и изграждането на нови, какъвто е случаят със „Северен“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още