IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 31 март

08:00 | 31.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

България започва официално да приема бежанци от Турция

В. Сега

България ще започне да приема бежанци от Турция и официално, е решило правителството в сряда. Решението не е обявено публично. 

Министрите се позовават на подписаното през март м.г. споразумение между ЕС и южната ни съседка за презаселване на мигранти, което не се признава от Общия съд на ЕС и от отделни държави. В решението не се посочва бройката на хората, които ще бъдат приети, но според източник на "Сега" става дума за около 50 души. Още толкова България има ангажимент да приеме по друго споразумение от Гърция или Италия до края на годината. 

Страсбург присъди 75 000 евро обезщетение за апартамент

В. Сега

Държавата загуби в Страсбург делото "Стефанови срещу България", защото се престори, че не знае каква е цената на недвижимите имоти у нас. За апартамент от 144 кв.м в София, отнет на семейство Стефанови през 2004 г. по Закона за реституцията, тя предложила да плати компенсация от 24 лв. (12 евро), защото струвал толкова през 1990 г., когато им го продала. Това била сумата, която се получила след хиперинфлацията и деноминацията на лева.
Когато Стефанови завели дело в Европейския съд за правата на човека през 2012 г., държавата започнала постепенно да осъзнава, че ще го изгуби, и през 2016 г. предложила да се поправи, като завишила сумата на 42 000 евро. Потърпевшите представили експертна оценка на цените на имотите в този район, която показвала средна цена от 1000 евро на кв.м, което означавало цена от 144 000 евро. Съдът в Страсбург отсича в решението си, че България трябва да плати на семейството компенсация от 75 000 евро, но не обяснява как стига до тази сума. 

25 000 работещи ще се обучават с ваучери до 1800 лв.

В. Сега

Тази година работещите най-накрая ще могат да получат пари за обучения по чужд език, дигитална компетентност или професия по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси". 50 млн. лв. са заделени за ваучери за обучения на заетите хора. Схемата трябваше да започне миналата година, но от социалното министерство се забавиха. От общата сума 10 млн. лв. ще е за фирми, както и за всички национално представителни организации на синдикатите и на работодателите. Те също ще могат да обучат своите служители, но ще трябва да осигурят съфинансиране. За наетите на трудов договор хора няма изискване да доплащат за обученията си от джоба си, но пък при тях изискването е да са най-много със средно образование. Целта е общо около 25 хил. служители на трудов договор - чрез работодателите и самостоятелно - да повишат квалификацията си, става ясно от публикувания проект на процедурата от управляващия орган на оперативната програма.

Данъчните запечатват 20 търговски обекта в Русе

В. Стандарт

След поредица масирани кампании от началото на годината в Русе за неиздаване на касови бележки, вратите на 20 търговски обекти ще бъдат затворени със стикер "запечатано от НАП". Покрай януарските именни дни, февруарските празнувания на виното и любовта и базарите за мартеници и осмомартенски букети приходните инспектори за оперативен контрол многократно са санкционирали търговци и ресторантьори за неотчитане на обороти.

Разрешават свободно планиране на полетите през нощта

В. Стандарт

BULATSA заедно с доставчиците за аеронавигационно обслужване на Румъния и Унгария – ROMATSA и HungaroControl, от днес разширяват въздушното пространство за свободно планиране на полетите през нощта в рамките на трите държави.

Проектът SEEN FRA (South-East Night Free Route Airspace) позволява на въздухоплавателните средства да летят свободно между публикувани точки и радионавигационни средства, без да се съобразяват със съществуващата система от въздушни трасета.

Новите правила за планиране на полети значително ще оптимизират маршрутите във въздушно пространство, без ограничения от държавните граници и ще намалят разходите за гориво и вредни емисии от въздухоплаването.

Всеки шести депутат влиза в НС с преференция

В. Монитор

Всеки шести от всички 240 депутати в новото 44-то НС е избран с преференция. Това става ясно от публикувания от ЦИК списък с всички кандидати за народни представители и получените от тях предпочитания на вота в неделя. Така, точно 41 от мераклиите успяват да влязат в парламента благодарение на множеството преференции, с които са се изкатерили на челни от по-задните си позиции в листите.

Според Изборния кодекс рокадите на практика стават от второто място в листата надолу, тъй като водачът получава и всички бюлетини без отбелязана преференция.

За да сработи пренареждането пък, съответният кандидат трябва да е бил посочен от поне 7% от избирателите на партията в района. Любопитното е, че повечето от депутатите, които влизат в НС по изричната воля на хората, са получили целенасочено предпочитание. Само 17 от тях ги е огряла щастливата звезда и получават депутатско място по феномена 15/15, при който кандидатът е имал същия номер в бюлетината, както и съответната партия и така избирателите гласуват за него по инерция. 

Туристическият бранш внася кадри от Украйна, Молдова и Беларус

В. Монитор

Стажанти от Украйна, Молдова и Беларус ще запълнят дефицита на кадри в туристическия бранш през този сезон, заяви шефът на Регионалната Асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Димитър Димитров, по време на откриване на традиционната специализирана трудова борса в Добрич. Борсата е организирана от Агенцията по заетостта, а в нея участваха ресторантьори и хотелиери от цялото ни Черноморие. Според Димитров, тази година се очаква ръст на туристите с около 7 – 10 на сто. Увеличение ще има от всички пазари, но основно от страните от ЕС и от Русия.

Феминизмът в България не търси статуи, а политически действия

В. Труд

Изображения на жени отскоро изпълниха улиците на българската столица София. Поставени от художничката Ерка в сътрудничество със социално-ангажираната арт платформа „Файн актс“, тези цветни бюстове протестират срещу пълното отсъствие на монументални произведения на изкуството, посветени на жени, по улиците на града.
Това е със сигурност един навременен и важен протест. Статуи на жени помагат за напредъка на феминизма, коригират векове на социална несправедливост и предоставят ценностни модели на поведение – нали така?
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още