IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 20 март

08:14 | 20.03.17 г.
Преглед на печата за 20 март

За две години 821 осъдени са избягали от правосъдието
в. Сега

Мерките, които трябваше да спрат укриването на осъдени, които трябва да влязат в затвора, не действат вече две години, става ясно от отговор на МВР на въпроси на в. "Сега". От 1 януари 2015 г. до 1 януари 2017 г. 821 осъдени са успели да избягат след обявяването на присъдата им. 471 от тях са арестувани и изпратени в затворите. Не е ясно дали са заловени у нас, или от чужди полицейски служби. Останалите 350 души са в неизвестност.

Такса смет може да зависи и от площта на имота
в. Сега

От догодина такса смет може да зависи и от застроената площ на имота. Това е един от вариантите, който ще могат да прилагат общините при начисляването на налога, когато не е възможно за база да се приложи количеството отпадъци. Площта на имота обаче ще може да се използва от общините само за период от 3 години, през който те трябва да организират системата за индивидуално измерване на боклука.

Търсенето в София вдигна цената на панелките
в. Сега

Търсенето на жилища в София е на път да изравни цените на тухлените и панелните апартаменти, сочат данните за пазара през последните месеци. От сдружението на брокерите на имоти отчетоха като цяло ръст на цените в цялата страна, като за периода юли - декември 2016 г. в столицата той бе с 12%.

Средната цена на един квадратен метър жилищна площ е около 1000 евро. Увеличава се търсенето и на панелни апартаменти. Те стават предпочитани напоследък заради чистата жилищна площ при покупката - плаща се за реална квадратура, докато при новото строителство в цената на дома се включват и общите части. Според брокерите, ако имотът е в добро състояние и е на комуникативно място, цените стигат 900 и дори 1000 евро за квадратен метър.

Демография: България е в "клинична смърт"
в. Стандарт

"България е в клинична демографска смърт. България изчезва", предупреди пред БНТ доц. Петър Иванов, директор на Демографския институт към БАН.

„Въобще не става дума само за раждаемост", обясни той. По думите му, раждаемостта намалява с 3%. Освен това страната ни е на първо място в света по смъртност, изпреварвайки редица африкански държави. „Отрицателният прираст е най-голям в света", каза още ученият.

Министър Теодор Седларски в Бургас: Обсъжда се икономическа зона „Равнец“
в. Труд

Възможностите за привличане на инвестиции в област Бургас и по конкретно финансирането на икономическа зона „Равнец“, бяха обсъдени на специална среща между министъра на икономиката доц. д-р Теодор Седларски, който е бургазлия, и областния управител Вълчо Чолаков. Губенаторът Чолаков коментира, че 3500 дка – колкото е теренът, определен за индустриален парк в Равнец, са изключително атрактивни и при една добра управленска концепция, могат да бъдат привлечени инвестиции към област Бургас. В зоната влиза и бившето военно летище, което е запустяло и неизползваемо от години.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още