IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 17 март

07:46 | 17.03.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Защо се проваля тех паркът
В. Капитал Daily

"София тех парк" трябваше да е иновативното ядро на България, в което големи и малки компании обменят идеи, правят нови продукти в научни лаборатории, въобще нещо като софийската Силициева долина. Но не стана. От дни провалът е известен и за широката публика - през острото отворено писмо на основателя на "Уолтопия" Ивайло Пенчев, който има сграда в парка. На цветист език бизнесменът обясни защо държавата не може да управлява и притежава бизнес. Извън общия извод за конкретната ситуация дотук си има виновник - доскорошният министър на икономиката Божидар Лукарски, който отговаряше за дружеството.

Изнасяме роден тютюн за Китай
В. Стандарт

Огромният китайски пазар може да се окаже единственото спасение за производтсвото на тютюн в България. Това каза в Кърджали министърът на земеделието проф. д-р Христо Бозуков. Той участва в работна среща по проблемите в агросектора по инициатива на местната структура на КРИБ Кърджали. Според министъра държавата трябва да търси контакти за сключване на договори за износ на тютюн.

МЗ проверява оферта за секцио на промоция
В. Сега

Здравното министерство проверява сигнал за ваучери за отстъпка за цезарово сечение по желание от сайт за колективно пазаруване, съобщиха от пациентски организации "Заедно с теб", които са подали жалбата до министерството. Офертата е публикувана от името на "Уни хоспитал" в Панагюрище, една от най-новите и оборудвани със супермодерна апаратура болници у нас. От лечебното заведение отричат те да са я пускали и са сезирали за проверка агенция "Медицински одит".

Нито един прокурор не чу как може да се пребори корупцията
В. Сега

Успешната борба с корупцията има четири елемента - независима съдебна система, специализирана структура, която да преследва подкупните, ефикасни законови инструменти и административна подкрепа, обясни ръководителката на румънската антикорупционна прокуратура Лаура Кьовеши. Тя е у нас по покана на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и участва в конференция, посветена на румънския антикорупционен модел.

По четири нощни клуба на общежитие в Студентски град
В. Монитор

По 4 нощни заведения на всяко студентско общежитие се падат в Студентски град в столицата.200 дискотеки и барове работят денонощно в Студентски град в момента, а общежитията са само 50. Това съобщиха за „Монитор“ от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ след последната проверка, правена в района преди месец.Въпреки че кварталът е известен с непрекъснатите купони и впечатляващото съотношение между заведения и места за настаняване, нито една жалба за силен шум не е подадена в администрацията на район „Студентски“ за последната година, показа проверка на „Монитор“. Така районът, който трябва да предлага условия за развитие на образованието и науката, е станал перфектен бизнес инкубатор.

7000 учители се пенсионират през 2017 г.
В.  Труд

Близо 7000 са учителите, които са навършили 61 години и ще се пенсионират през тази година, съобщиха от МОН. Още няколко хиляди са непедагогическите специалисти в системата, които са на такава възраст, сочат още данните на Центъра за информационно осигуряване на образованието.През тази година тези учители ще получат обезщетение до 10 брутни работни заплати, а непедагогическият персонал – до осем брутни заплати. Конкретната сума се определя в зависимост от трудовия стаж в образователната структура. Когато придобият право на пенсия, голяма част от преподавателите получават дължимите им обезщетения, след което остават да работят в системата, обясняват от МОН.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още