IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 10 март

07:55 | 10.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Министър Дашева иска хазартът да отчислява пари за спорта

В. Сега

Служебният спортен министър Даниела Дашева се обяви за чисто нов закон за спорта, независимо че в Народното събрание има внесен проект от нейния предшественик Красен Кралев. Според професора от НСА, необходимо е и хазартните оператори да бъдат задължени да отчисляват от постъпленията си за българския спорт.

"Трябват реформи в законодателството, имаме един стар закон, който вече не може да върши ролята, която един закон трябва да изпълнява. Знам, че има внесен проектозакон в Народното събирание, но съм на мнение, че той няма да реши проблемите на спорта - заяви Дашева при откриването на ученическия футболен турнир за купата на "Кока Кола".

ГЕРБ е дал половината от всички пари за медийна агитация

В. Сега

Благодарение на над 12-милионната си годишна държавна субсидия финансовата мощ на ГЕРБ на предстоящите парламентарни избори вече започва да личи. Управлявалата доскоро партия е най-активният участник в платените форми за медийна агитация през първата десетдневка от месеца за кампанията. Това показва мониторинг на неправителствената организация "Институт за развитието на публичната среда". От всички пари, платени на телевизии, радиа, вестници и интернет медии до 5 март, на партията на Бойко Борисов се падат почти половината - 510 000 лв. от 1 162 000 лв. Общият сбор на рекламните харчове обаче засега не изглежда особено голям, като се има предвид, че всяка партия и коалиция може да похарчи на парламентарни избори до 3 000 000 лв., а инициативните комитети - до 200 000 лв. 

Брюксел няма да си затвори очите за корупцията у нас

В. Сега

Наблюдението върху съдебната система, МВР и борбата с корупцията и организираната престъпност в България няма да отпадне. Това ще е така, докато страната ни не изпълни "солидно" препоръките на комисията, които всяка година отчитат нулеви резултати срещу търговията с влияние и липсата на осъдени по високите етажи. Дори в последния доклад от януари пише, че у нас корупцията се е превърнала в норма. В своя позиция, разпространена вчера, Съветът на ЕС е категоричен, че антикорупционното законодателство е неефективно. 

10 000 бензиностанции без касови апарати и връзка с НАП

В. Монитор

Около 10 000 са ведомствените бензиностанции у нас и те работят са напълно безконтролни и работят без касови апарати и връзка с НАП. Това стана ясно по време на Първата годишна конференция на Българската петролна и газова асоциация (БПГА).

Цифрата бе посочена от Емил Димитров, бивш депутат и член на финансовата комисия на последния парламент. „Общо около 120 хил. са колонките на легалните бензиностанции в страната. Отделно хилядите нелегалните. Невъзможно да се следят само от един компютър, веднъж в седмицата констатира той. По думите му засега подобна задача не е по силата само на едно или две ведомства в България, но другите бивши соцстрани, които са с нас ЕС вече са намалили драстично контрабандата.

Гръцки фирми наводняват Пиринско

В. Стандарт

Стотици гърци са регистрирали превозвачески фирми в Пиринския край. Те предпочитат да развиват бизнес у нас заради ниските цени, такси и данъци на автомобилите. Най-много са превозвачите от Гърция в общините Петрич, Сандански, Благоевград и Гоце Делчев. В страната ни те регистрират фирмата си хем за кратко време, хем почти без пари.

Хиляди евро струва лицензът за товарни превози в Гърция, докато у нас е много по-нисък. Тази тенденция е от над 15 години. Доста нашенци работят като шофьори при гръцките превозвачи. Те плащат данъци у нас, което е добре, тъй като носи приходи за общинската хазна, твърдят служители в община Сандански. Макар данъците в България да са с пъти по-ниски, отколкото в родината им, доста гръцки бизнесмени "забравят" да се издължат към съответната община.

Над 100 лв. сметки за ток в Югоизточна България

В. Стандарт

Фактурите за консумирана електроенергия през февруари за клиентите на EVN в Югоизточна България вече са готови, съобщиха от комапнията. Анализът показвал, че с най-малка консумация - до 300 квтч са 49% от клиентите на EVN. Техните сметки за ток са средно по 20,91 лв. с ДДС. Най-голям брой от абонатите са с потребление от 300 до 1000 квтч - те са 37%, а фактурите им са средно по 107,12 лв. с ДДС. Клиентите с потребление над 1000 квтч са 14 на сто, като средната стойност на техните смеетки е 266,55 лв. с ДДС. Във всички посочени данни не са включени клиентите, които имат нулево потребление на електроенергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още