IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 19 януари

07:55 | 19.01.17 г.
Преглед на печата за 19 януари

България пада в глобалния индекс на талантите на INSEAD
в. Капитал Daily

България пада с пет позиции в Индекса на глобалната конкурентоспособност на талантите за 2017 г. спрямо година по-рано и вече е 49-а сред общо 118 държави. Влошаването засяга пет от общо шестте показателя, като най-лоши са оценките за привличането на таланти, а подобрение се отчита единствено при развитието им, сочат данните от новото издание на проучването.

"Агрия" купува своя партньор "Зенит кроп сайънсис България"
в. Капитал Daily

Една от големите компании за производство и търговия с растителни препарати в България "Агрия" ще придобие пълен контрол върху дружеството от същия сектор "Зенит кроп сайънсис България". Информацията за предстоящата сделка става ясна от постъпило уведомление в Комисията за защита на конкуренцията. Двете фирми реализират по-голямата част от продукцията си на външни пазари и имат общи акционери и дългогодишни партньорски отношения.

Парламентът прие сурови глоби за шофьорите заради лошото време
в. Сега

1000 лева глоба и отнемане на книжката за 3 месеца заплашват шофьори, които навлязат в затворен път. Това решиха окончателно депутатите със спешни промени в Закона за движение по пътищата. Те бяха одобрени дни след като МВР поиска сурови санкции за водачи, които не спазват разпорежданията на пътните полицаи при лоши метеорологични условия. Законовите промени бяха предложени от ГЕРБ, а парламентът ги гласува единодушно вчера.

Задават се шокови фактури за ток и парно
в. Сега

По-високи сметки за ток и парно ще получат гражданите в началото на февруари. Тогава ще излязат фактурите за ледения януари, който постави рекорд по потребление на ток. Значително по-високи в сравнение със същия месец година по-рано бяха и сметките за отминалия декември - с близо 20%. Заради прогнозираните шокови стойности на фактурите Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) започват проверки на електроразпределителните дружества (ЕРП). Енергийният министър настоява още на гражданите да се даде възможност за разсрочено плащане на тока.

Над 3300 домакинства са минали на природен газ през 2016 г.
в. Сега

Над 3300 домакинства са газифицирали жилищата си през 2016 година. Това е почти двоен ръст спрямо предходната година, показват данните на "Овергаз Мрежи". Най-масовият тип газифицирани жилища у нас са с площ 70-90 квадратни метра. За последния месец на миналата година тези домакинства са платили за отопление, готвене и топла вода средно по 113 лева.

Немски инвеститор влага над 1 млн. лв. в предприятие за санитарни изделия в Свищов
в. 24 часа

Община Свищов подписа договор с „Тау Мед“ ООД за дългосрочно партньорство, относно бъдещи инвестиции на фирмата в Свищов. Немските предприемачи влагат над 1 млн.лв в изграждането на предприятие за производство на санитарни изделия.  На пресконференция в Гербовата зала на Община Свищов, немският инвеститор Александър Тубер разкри, че е имал интерес към няколко града в Северна България, но благоразположението, с което е приет още на първата среща в Свищов, го е впечатлило силно.

Дарения за близо 1 млн. лв. за 14 партии
в. Труд

Почти 1 милиона лева са получили под формата на дарения 14 политически партии у нас. Това показват резултатите от одита на Сметната палата за субсидиите на формациите за 2015 година.

В същото време девет партии са направили дарения в общ размер на 493 000 лв. на фондации, за благотворителност, за обучение, подпомагане на нуждаещи се от лечение лица. За това са ползвали средства, както от държавна субсидия, така и от собствени приходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още