IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 13 януари

07:52 | 13.01.17 г.
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Фондът за влоговете ще продължи да крие тайни
В. Сега

Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) ще продължи да пази тайни като "черна кутия". Парламентът вчера отхвърли предложението на двама депутати от Реформаторския блок фондът да бъде задължен да предоставя данни по Закона за достъп до обществена информация. ФГВБ влезе във фокуса на общественото внимание покрай фалита на КТБ и нуждата да вземе назаем деветцифрена сума от бюджета, за да може да връща парите на вложителите, изгорели в банката. Сега шефовете на ФГВБ дежурно отказват важна за обществото информация, под претекст че това не е държавна, а е частна институция, която се захранва от вноските на търговските банки у нас. И ако някой иска да разбере например какво се случва със събирането на вземанията на КТБ, от фонда казват, че не могат да дадат такива данни, и препращат към министъра на финансите, обясни Мартин Димитров, един от вносителите на проекта за повече прозрачност.

Сезонни работници ще се обучават с европари
В. Сега

Социалното министерство отделя 30 млн. лв. от оперативната програма за обучение на сезонни работници. Само фирми от туризма, строителството и преработващата промишленост могат да кандидатстват по тази схема. Проектите им трябва да са на стойност между 20 и 391 хил. лв. Когато става дума за наемане на безработни или неактивни хора, освен че ще се поема тяхното обучение, разходите за заплати и осигуровки, те ще получават и стипендия от 10 лв. на ден обучение, ако то е в техния град, или 15 лв., ако е извън техния град.

Имотни брокери ощетяват хазната с 26 млн. годишно
В. Стандарт

Измамите при сделки с имоти, при които горят обикновени граждани, продължават. Основната причина е липсата на регулация, алармираха вчера от бранша. Според официални данни от НАП, агенции от имотния бранш, най-често юридически нерегистрирани и без БУЛСТАТ, нанасят щети на бюджета за 26 млн. лв. годишно.

Избори на 26 март
В. Труд

Изборите за нов парламент ще са на 26 март. Депутатите ще работят още две седмици, а на 27 януари новият президент Румен Радев ще разпусне с един указ 43-тото НС и ще насрочи вота. Очаква се същия ден да бъде издаден и указ за назначаване на служебното правителство. По конституция избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното (чл. 64, ал. 3). За 19 февруари е насрочено тържествено заседание на НС. На официална церемония от 10 ч новоизбраните президент и вицепрезидент – Румен Радев и Илияна Йотова, ще се закълнат пред парламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още