IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 10 януари

08:05 | 10.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Цената на тока през енергийната борса скочи с 45%
в. Капитал Daily

Цената на електроенергията, която беше изтъргувана на борсата в България в понеделник, "избухна" до средно 246 лв. за мегаватчас. Това е увеличение от близо 45% спрямо предишния ден, когато се смяташе, че цената е достигнала едно от най-високите нива от създаването на борсата през януари миналата година. Една от причините е в по-голямото търсене на регулирания пазар заради студеното време. Цените на борсата не засягат домакинствата, a търговците и компаниите, които купуват от нея.

Хотел на Красимир Гергов се продава заради дългове
в. Капитал Daily

Хотел на рекламния бос Красимир Гергов на столичната улица "Солунска" е обявен за продажба от частен съдебен изпълнител заради необслужван кредит от Уникредит Булбанк. Имотът е собственост на "Кардеа", но длъжник е притежаваната от бизнесмена "К консултинг", която държи 25% от дяловете. Още толкова е и прякото участие на Гергов.

Търговска верига бе наказана с цели 300 лева за ценови измами
в. Сега

Абсурдите в българското законодателство и безсилието на различните видове комисии нямат край. Шест години след първото установяване на нарушението и след серия съдебни дела търговска верига ще плати 300 лева за системни ценови измами на клиентите. При това "санкцията" е не за нарушението, а за консултантски услуги на Комисията за защита на потребителя. Това става ясно от решение на Върховния касационен съд (ВКС) по дело, заведено от Комисията за защита на потребителите (КЗП). Решението на съда е от 23 декември миналата година, но за него бе съобщено от комисията вчера.

Търговската верига системно е подвеждала клиентите си с цените на част от хранителните стоки. На етикета на щандовете пишело едно, а на касата цената се оказвала съвсем различна - и, разбира се, по-висока. Нарушението е установено при серия от проверки на КЗП, започнали още от края на 2010 г. За това са наложени финансови санкции - 122 лв. при първото установяване, а комисията е забранила нелоялната практика. Това обаче не смутило веригата, която продължила да работи по същия начин.

България е трета в Европа по брой аптеки
в. Сега

В България все още има достатъчно аптеки, все повече от тях работят със здравната каса, а веригите са на път окончателно да завземат този пазар, сочи секторен анализ на Комисията за защита на конкуренцията за периода 2010-2015 г.

България е на трето място в Европа по брой аптеки, сочат данните на асоциацията на фармацевтите в Европейския съюз за 2015 г., цитирани в анализа. У нас на 100 000 души население се падат 51 аптеки. Според агенцията по лекарствата общо аптеките у нас са 3794. Лидер в това отношение е Гърция с 84 аптеки на 100 000 души, следва Кипър с 55 аптеки на 100 000. На последните места са Дания, Холандия и Швеция със съответно 6, 11 и 14 аптеки на 100 000 човека.

Няма нито един одобрен спасителен план за общините
в. Сега

Половин година след като влязоха в сила процедурите за финансово оздравяване на закъсали общини, финансовият министър не е одобрил нито един спасителен план. Това става ясно от отговор на Владислав Горанов на питане на Медиапул.

Веднага след промените в Закона за публичните финанси през юни миналата година от финансовото министерство обявиха, че 36 от общо 265 общини у нас влизат в процедура за финансово оздравяване заради лоши показатели. В списъка бяха Видин, Кърджали, Дупница, Ловеч, Тетевен, Перник, Велинград, Септември, Сливен, Смолян и др.

Митницата намери цаката на куфарните търговци
в. Монитор

Митничарите намериха цаката на куфарните търговци, които редовно пътуват между България и Турция, като започнаха да обмитяват това, което те пренасят.
По закон всеки преминаващ в страна извън ЕС, каквито са Турция, Сърбия и Македония може да изнася безмитно стоки, ако те са лична консумация. За Турция лимитът е 300 евро.
С разпореждане на директора на Агенция „Митници” Розалия Димитрова обаче от седмица всичко на стойност над 100 евро се обмитява. Въведена е и облекчена процедура, за да не се задръстват граничните пунктове заради начисляването на мито на многобройните куфарни търговци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още