IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 4 януари

08:05 | 04.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Кабинетът се задейства спешно срещу хакерите
в. Сега

България реши да вземе спешни мерки за защита на информационните си системи. В последния работен ден на 2016 г. правителството е внесло изменения в Наказателния кодекс, които предвиждат драстично увеличение на наказанията за хакери.

Случайно или не, измененията имат пряко отношение към хакерския скандал между Вашингтон и Москва, тъй като за първи път се криминализира създаването на т.нар. ботнети - установяване на контрол от разстояние върху значителен брой компютри посредством заразяването им със зловреден софтуер чрез целенасочени кибернетични атаки. В края на миналата година администрацията на американския президент Барак Обама официално обвини Русия в провеждането на кампания с широк мащаб с цел намеса в изборите за президент на САЩ.

Няма глоби след снежната блокада по Нова година
в. Сега

След снежните блокади по пътищата в навечерието на Нова година, заради които хиляди българи останаха в колите си с часове, няма яснота дали и кой ще понесе отговорността за това. Най-сериозните проблеми по шосетата бяха в няколко области в Източна България - Шумен, Разград, Силистра, Варна, Ямбол и Бургас.

От Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), МРРБ и МВР все още не са обявили дали има виновни за хаоса и дали ще търсят отговорност от служители на пътните управления и пътната полиция за слаба организация в кризисната обстановка. Нито пък дали ще бъдат глобени фирмите, които отговарят за почистването на шосетата в тези области и най-вече за участъка на магистрала "Тракия", където положението беше най-тежко. На практика за няколко часа на 31 декември Бургас беше почти недостъпен, от града също не можеше да се излезе в каквато и да е посока.

"Теклас" строи четвърти завод в Кърджали, подготвя пети в Крумовград
в. Капитал Daily

Турската "Теклас България" започна строителството на четвъртия си завод за авточасти в страната, като очакванията са той да заработи през втората половина на годината. Освен нова производствена сграда на площадката край Кърджали, където се намират и другите три фабрики на компанията, ще бъде изграден и научноизследователски център за изпитване на материали и изделия. Инвестицията е за близо 13.5 млн. лв. и ще доведе до откриването на 450 нови работни места през следващите три години, с което заетите в кърджалийските фабрики на компанията ще станат 2350, т.е. тя е най-големият корпоративен работодател в региона и в топ 20 на страната.

Проектът се планираше отдавна, но досега се отлагаше заради недостиг на работна ръка в региона. Макар че проблемът още съществува, разширяването на производството вече е належащо заради растящия бизнес на компанията. Това е и причината "Теклас" да подготвя изграждането и на пети завод – този път в Крумовград, който е на 46 км от Кърджали. Дружеството вече е закупило земя и стари сгради там, които ще бъдат преустроени до 3-4 месеца.

Вдигат наемите на Античния театър в Пловдив
в. Монитор

Цените за провеждане на културни мероприятия на Античния театър в Пловдив ще скочат, ако местният общински съвет одобри готвените промени в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги. Все още за провеждане на мероприятие за ден цената е 2400 лева, която се очаква да бъде повишена на 2700 лева.

1350 вместо 1200 лв. на ден ще плащат организаторите на културни мероприятия за репетиции или изграждане на сценични декори на ден на древната сцена, ако промените бъдат одобрени.

Парламентът иска да купува ток на свободния пазар
в. Труд

Парламентът обяви обществена поръчка за доставка на електрическа енергия ниско напрежение от свободния пазар за нуждите на почивните си станции в Велинград и Банско.

Поръчката е обявена на 30 декември 2016 г. с прогнозната стойност 70 000 лв. без ДДС.

Участниците трябва да имат лицензия за извършване на дейността „търговия с електрическа енергия“ с включени права и задължения на „координатор на стандартна балансираща група“ и да са регистрирани в Електроенергийния системен оператор като търговец на електрическа енергия и като координатори на стандартна балансираща група със статус „активен“.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още