IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 31 декември

08:39 | 31.12.16 г.
Преглед на печата за 31 декември

АЕЦ произведе на 15,644 млрд. квт/ч ток

в. Монитор

АЕЦ „Козлодуй” е на път да отчете една успешна година. На 29 декември централата изпълни годишния си план. Планираните 15 644 560 мегаватчаса са произведени при спазване на всички изисквания за безопасна експлоатация, съобщиха от Първа атомна.
До края на годината се очаква пети и шести енергоблок да реализират допълнително около 130 000 мегаватчаса. В момента и двата хилядника работят със 100 процента натоварване на мощността.
Така по всичко личи, че централата почти е наваксала 3-процентното намаляване на производството си през миналата година, което се случи най-вече заради липсата на достатъчно пазари за най-евтиния ток в страната.

Застрахователите ще имат достъп до данните на КАТ

в. Монитор

Застрахователите ще имат достъп до данните на КАТ, сочи нова наредба приета от Комисията за финансов надзор (КФН), както и от министрите на вътрешните работи и на транспорта. Така при сключване на застраховка „Гражданска отговорност“ собствениците на автомобили ще предоставят само регистрационния номер и номера на талона на колата.
По този начин полиците ще се издават много по-бързо, тъй като с въвеждането на регистрационния номер на автомобила автоматично ще се зареждат всички данни от регистъра на МВР, които досега се преписваха от талона-номер на рамата, кубатура, мощност, собственици и т.н. Това ще спести време и евентуални неприятни ситуации за застрахованите лица, тъй като се елиминира рискът от грешка при въвеждането на данните.

Освен това с наредбата се създава и правната и техническа рамка МВР да предоставя на застрахователите чрез онлайн услуга информация за извършени нарушения на Закона за движение по пътищата.

Изнесохме пшеница за 590 млн. евро

в. Стандарт

Производството на пшеница от реколта 2016 възлиза на рекордните 5,64 млн. тона, което е с 13% повече спрямо предходната година. Това сочи анализ на Министерство на земеделието и храните (МЗХ). Повишението е в резултат на увеличение както на реколтираните площи – с 3%, до 11 420 хил. дка, така и на средния добив – с 9%, до 494 кг/дка.
Преходните наличности от пшеница, с които стартира пазарната 2016/17 година, се оценяват на около 420 хил. тона, което е с около 42% под необичайно високото ниво отпреди една година, но близко до средното за последните пет години. В резултат на увеличеното производство, общото предлагане на пшеница в страната (формирано от начални стокови наличности, производство и внос) през сезон 2016/17 се очаква да достигне рекордните близо 6,1 млн. тона – с 5,5% над нивото от предходната година.

Лекарският съюз ще съди касата за 51 млн. лв.

в. Стандарт

Българският лекарски съюз (БЛС) настоя Здравната каса да плати всички дължими суми на болниците за извършените от тях дейности през декември 2016 г. или в противен случай съсловната организация ще заведе съдебен иск срещу НЗОК за 51 млн. лв. Толкова според съюза възлизат неплатените от държавата суми за болнично лечение.

Над 23 000 са поискали български паспорт през 2016 г.

в. 24 Часа

Досега през тази година чужденците, които са подали молби за български паспорт са над 23 хиляди. Целта на повечето от тях е за емигрират в Западна Европа, съобщава БиТиВи. „Преди години е правено изследване в национален мащаб и е установено, че много малко от хората, получили български паспорт всъщност остават в България. Повечето от тях или не го ползват, или им е само за пътуване. Или отиват с него в други държави...”, посочва и зам.-министър Вергиния Мичева-Русева. Някои злоупотребяват. Затова паспортите им се отнемат заради извършени престъпления зад граница.

Още сме номер едно по евтиния в ЕС

в. Труд

Ако решите да прекарате отпуската си във Франция или в Ирландия, ще Ви излезе доста по-скъпо, отколкото ако летувате в България или Турция. Разликата в цените възниква най-вече покрай три „артикула”: алкохолни напитки, тютюневи изделия и хранене в ресторант.
Това установява последното проучване на германската фондация „Ханс Бьоклер”, цитирано от „Дойче веле“. Най-евтино в Европа се живее в България и Македония, а най-скъпо – в Исландия и Швейцария. Разликата в цените на някои стоки и услуги е в пъти.
Според авторите на изследването, едно посещение в супермаркет в Швейцария излиза с около 60% по-скъпо от същия пазар в Германия. Най-ниски в Европа са цените в Македония, следвана от България, Албания и Сърбия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:06 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още