IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 14 декември

07:39 | 14.12.16 г.
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Спецправосъдието се оказа изключително вредно
В. Сега

Моделът на спецправосъдието, в което бяха вложени милиони, за да наказва справедливо и бързо организираната престъпност, е изначално сбъркан. В двете наказателни съдилища се гледат малко дела, престъпници с тежки обвинения се измъкват с условни присъди, прокуратурата безкритично се съгласява да сключва споразумения с тях, а съдът ги одобрява. Тези шокиращи изводи са направени в доклад на Върховния касационен съд (ВКС), който е направил преглед на работата на двете специализирани съдилища.

Всички ученици ще кандидатстват за място след седми клас
В. Сега

От 2017 г. приемът след 8-и клас отпада. Поради това всички около 58 хиляди ученици, които завършват седми клас догодина, трябва да кандидатстват за прием в осми клас, дори ако искат да останат в същото училище. Това стана ясно от думи на шефа на регионалното управление по образованието в София Ваня Кастрева вчера. Тя разтълкува някои заложени в новия училищен закон промени в отговор на многобройни питания на родители.

Калориите върху етикетите станаха задължителни
В. Капитал Daily

От 13 декември върху етикетите на продуктите е задължително да се изписва и тяхната хранителна стойност. Това гласи Европейският регламент 1169 от 2011 г., целящ да улесни информирания избор на потребителите, като задължи производителите да предоставят точно определена информация за продуктите си. В същото време Брюксел даде няколко години гратисен период на компаниите, за да се подготвят и изпълнят изискванията.

Отхвърлиха втора молба Цветан Василев да бъде разпитан чрез видеоконферентна връзка
В. Стандарт

Отхвърлена е молба за разпит на Цветан Василев чрез видеоконферентна връзка на 30 ноември, съобщават от прокуратурата. На 28 ноември 2016 г., поради множество запитвания от представители на медиите относно искане на обвиняемия Цветан Василев да бъде разпитан чрез видеоконференция по делото КТБ, на сайта на Прокуратура на Република България бе публикувано сканирано копие от постановление на СГП от 28.10.2014 г. С него молбата за видеоконференция е отхвърлена, тъй като разпитът по този способ ще попречи за разкриване на обективната истина.

Сотир Цацаров: Водещата версия за инцидента в Хитрино остава високата скорост
В. Труд

„Умишлено причиняване на инцидента в Хитрино се изключва, водеща е версията за висока скорост на влака”, заяви главният прокурор Сотир Цацаров след среща с Районната прокуратура в Шумен, информира БТВ. По думите му всички версии се проверяват. „В интерес на истината, влакът се е движил, изпреварвайки своето разписание”, поясни Цацаров и добави, че няма отклонения по отношение на сигналите, които са подавани от гаровата сигнализация към влака.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още