IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 13 декември

07:50 | 13.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Държавният гигант за дялово инвестиране се събуди
в. Капитал Daily

След над година мълчание държавният Фонд на фондовете се разбужда. В петък на сайта на институцията се появиха първи вариант на стратегия за дялово и рисково инвестиране и бяха обявени пазарни консултации за първия фонд от новата оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Той ще е за 30 млн. евро и е предназначен за инвестиции във високотехнологични разработки в няколко конкретни области.

Фондът на фондовете беше създаден под шапката на финансовото министерство през октомври 2015 г., за да управлява 606 млн. евро от новите европейски програми, които ще отидат за финансови инструменти. Оттогава досега имаше мълчание по темата как ще се разпределят 235-те милиона евро от програмата за малък и среден бизнес. С новата стратегия става ясно, че 150 млн. от тях ще отидат за фондове за дялово и квазидялово инвестиране, 70 млн. евро - за банкови гаранции, а 15 млн. евро - за микрофинансиране.

3 млн. лв. са дарени извън фонда за лечение след скандалите
в. Сега

Над 3 млн. лв. са даренията за болни деца извън фонда за лечение след началото на скандалите в него през април. Това обяви пред БНР Красимира Величкова, директор на Българския дарителски форум. "Това е огромен обществен ресурс. Държавата е тази, която би следвало да поема грижата за децата. Мечтата на всеки дарител е да не се налага да спасява живота на дете, а да дарява за развитие, за каузи, които дават системни решения", каза Величкова, която преди няколко месеца напусна обществения съвет на фонда в знак на несъгласие с новия начин на работа.

Трима министри в оставка сключват ударно договори с медии
в. Сега

Министрите на земеделието Десислава Танева, на екологията Ивелина Василева и на икономиката Божидар Лукарски са сключили серия от договори за закупуване на рекламно време с пари по европейски програми и са раздали за месец над 2 млн. лв. на медии. Споразуменията са направени непосредствено преди президентските избори и в дните след тях, когато кабинетът на Бойко Борисов вече бе в оставка. Това става ясно от справка, публикувана от администрацията на вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев. Пари са дадени и за изработка на рекламни материали по една от европрограмите. Договорите са с електронни медии, което означава, че за тях не е необходимо да се обяви обществена поръчка.

Фалира още един голям туроператор
в. Стандарт

Един от големите български туроператори обяви несъстоятелност малко преди Коледните и Новогодишните празници. "Алфатур" се обърна със съобщение до своите клиенти и партньори, че не е в състояние да изпълни планираните пътувания. Така хиляди българи ще останат с провалени Коледни и Новогодишни ваканции. От туроператора уверяват, че хората, които са им се доверили за своите почивки ще получат обратно парите си от застрахователя "Евроинс", към който е сключена застраховката "професионална отговорност" на туропертора. Полицата е на стойност 1,4 млн. лв. Според закона, клиентите трябва да представят всички нужни документи преди да получат парите си от застрахователя. След като го сторят сумата трябва да им бъде преведена до 15 дни.

Отварят трето трасе за тирове на Дунав мост 2
в. Стандарт

За преодоляване на струпването на много тирове на моста Видин–Калафат откъм българска страна, граничните служби на двете страни решиха да бъде отворено трето трасе за тях, съобщиха от „Гранична полиция". Автобусите и леките коли преминават по свое трасе без изчакване.
„Гранична полиция" стана инициатор за провеждане на среща с цел да се приемат мерки за облекчаване на движението. В нея участва и директорът на регионалната дирекция „Гранична полиция" – Русе, Димитър Чорбаджиев.

2511 пенсионери се заселиха у нас, половината са БГ гурбетчии
в. Монитор

2511 пенсионери са се заселили в България през миналата година, показват данни на Националния статистически институт (НСИ). Това са хора над 65 -годишна възраст, които са променили постоянния си адрес от чужбина в България. Почти половината от заселниците от третата възраст, или 1244-ма души, са наши гурбетчии, трупали години опит зад граница. „Обикновено това са хора, които да работили в чужбина, докато навършат нужните години за пенсия в съответната страна“, обясни пенсионният консултант Мартин Николов. За да получат пари за старини в страни членки на ЕС, нашенците трябва да са натрупали няколко години стаж в чужбина и да са навършили минималната пенсионна възраст за съответната държава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още