IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 17 ноември

07:09 | 17.11.16 г.
Преглед на печата за 17 ноември

"Прозрачност без граници": Съдебната система е най-корумпираният сектор в България
В. Капитал Daily

Съдебната система, парламентът и данъчните са трите най-корумпирани сектора в България, показва традиционният анализ на Световния корупционен барометър на "Прозрачност без граници"за 2016 година. Изследването е проведено сред 60 000 граждани от 42 страни в Европа и Централна Азия. Сравнението с предишни издания на барометъра показва негативна тенденция в оценката – в продължение на няколко поредни изследвания съдебната система отбелязва стойности, които свидетелстват за изключително сериозен проблем с корупцията в този сектор.

Експерти отиват до дни да видят реакторите за "Белене"
В. Сега

До дни български експерти ще посетят Ижорските заводи в Русия, където се съхраняват изработените реактори за АЕЦ "Белене". В момента посещението е на етап "подготовка", защото това са заводи, в които достъпът е със специален режим, обясни вчера министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова. "Може би през следващата седмица колегите ще бъдат там", прогнозира тя. Комисията, която ще бъде изпратена на място, ще се състои основно от експерти, като е възможно към тях да се присъединят и специалисти от Евратом. "Ще има няколко инспекции. Няма да е само една", разясни Петкова.

Томислав Дончев: Кабинетът бе подведен за Кристалина Георгиева
В. Сега

Смяната на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева на финалната права в състезанието за шеф на ООН неочаквано влезе в анализа на ГЕРБ като причина за изборния провал. Признанието дойде от вицепремиера в оставка Томислав Дончев, който обаче смята, че правителството е било подведено. "Негативен ефект оказа и включването на Кристалина Георгиева в надпреварата за ООН. От днешна гледна точка това безспорно е нанесло щета. Все пак да припомня, че никой не е бил толкова глупав и безумен, за да си причинява подобен негатив. Водили сме се единствено от намерението България да има шанс за по-добро представяне в състезанието, но очевидно не е довело до резултата, който сме очаквали. Подведоха ни", заяви Дончев. Но не уточни по акъла на кой точно съветник се е подвело правителството.

Няма подкрепа за Бюджет 2017
В. Труд

Приемането на проектобюджета за 2017 г. засега не събира достатъчно подкрепа, след като почти всички парламентарни групи се опитват да прокарат свои политики в него. Вчера на заседание на енергийната комисия финансовата рамка не бе одобрена. Преди това социалната комисия не прие бюджета за Държавното обществено осигуряване. Нейният председател Хасан Адемов прогнозира, че ако същото стане и в пленарната зала, , няма да има увеличение на минималната работна заплата на 460 лв. от 1 януари. В същото време от парламентарно представените партии единствено ГЕРБ дават индикации, че ще застанат зад проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още