IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 16 ноември

07:55 | 16.11.16 г.
Преглед на печата за 16 ноември

Пловдив ще може да произвежда европейския електромобил Harmony

В. Сapital daily

Пловдив е най-подходящата локация за създаването на български завод за производство на новите градски електромобили Harmony по европейския проект МОВY, обяви Камен Василев от изпълнителния борд на Българската асоциация електрически превозни средства (БАЕПС). Според него в града ще се правят стоманеното шаси и част от компонентите на градския електромобил. "Тук има фирми, произвеждащи хидравлични и кормилни помпи, автомобилна електроника, различни детайли. Според наши проучвания около 70% от компонентите могат да бъдат правени в Пловдив и е логично тук да бъде извършено и пълното сглобяване на целия продукт", заяви той. Засега Harmony е готов само като прототип и евентуално производство може да започне най-рано след 2 години.

Квалификациите на медсестри ще се признават по-бързо в ЕС

В. Сега

Пет професии ще имат право на европейска професионална карта, с която упражняващите ги ще могат да работят безпрепятствено в други държави от ЕС. Това са медицинска сестра, фармацевт, физиотерапевт, планински водач и агент по недвижими имоти. Това гласи проектонаредбата на просветното министерство за условията и реда за издаване на професионалната карта, чиято цел е да ускори процедурите за признаване на професионалните квалификации.

Информацията на Цацаров за забавените дела се оказа невярна

В. Сега

Ден след като главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че дава списък със забавени дела за проверка от съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, от Софийския градски съд (СГС) отговориха, че информацията му не е достоверна, и заподозряха, че той прави опит изкуствено да създаде скандал. Прокуратурата твърдеше в понеделник, че е направила проверка и е установила, че в СГС са забавени 40 наказателни дела, а в районния съд - 342. Сред делата в градския съд имало и такива без написани мотиви от 8 години. 

Всеки пътник в самолет с досие в ДАНС

В. Труд

Всеки пътник, който лети със самолет през страната ни, ще има досие в ДАНС. В него ще пише от номера на билета и мястото му в аероплана, до колко често и докъде пътува, има ли деца, как се казват и т.н., съобщава в. "Телеграф", като се позовава на инструкция на ДАНС, обнародвана в "Държавен вестник".  Целта е да се хващат терористи. Събраните данни за пътниците ще бъдат предавани на Националния контратерористичен център. Там ще се прави анализ дали лицето е заплаха за сигурността ни. Информацията ще се вкарва в специален софтуер, който ще я сортира по определени критерии. 

Банско чака над 10 000 души за 8 декември

В. Труд

Хотелиери от най-престижния ни зимен курорт Банско очакват над 10 000 студенти за 8 декември. Цените на кувертите са от 60 до 260 лева в зависимост от категорията, нощувките и екстрите. Подготовката за зимния сезон е в пълен ход, след като температурите паднаха под нулата във високите части и оръдията, които са на автоматичен режим, започнаха да бълват сняг.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:39 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още