IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 8 ноември

07:56 | 08.11.16 г. 2
Преглед на печата за 8 ноември

Софийският градския съд уличи синдиците на КТБ в лъжа
в. Капитал Daily

Синдиците на КТБ назначили в банката освободени служители от администрацията на Софийски градски съд, защото следвали опита от делата за несъстоятелност на фалиралите банки през 90-те. Това става ясно от писмо, което Кристи Маринова и Ангел Донов са изпратили до председателя на Софийски градски съд (СГС) Калоян Топалов през април тази година, с искане той да го разпространи из служителите на съда.

ГЕРБ загуби половин милион избиратели по света и у нас
в. Сега

Наказателният вот срещу ГЕРБ на първия тур на президентските избори се оказа със силата на цунами, въпреки че според последните данни ген. Румен Радев води пред Цецка Цачева само с 3.7% - 25.7% срещу 22%. Анализът на резултатите по области и в чужбина показва, че след десет поредни изборни победи ГЕРБ губят в градове, в които традиционно печелят с голяма преднина. От гласувалите на изборите 3.5 млн. души само 800 000 са подкрепили Цецка Цачева. Останалите 2.7 млн. на практика са наказали ГЕРБ, гласувайки за други кандидати или срещу всички. За сравнение - на първия тур на предишните президентски избори кандидатите на ГЕРБ Росен Плевнелиев и Маргарита Попова спечелиха над половин милион гласа повече - 1.35 млн.

Регионалният министър ще може да спира програмата за саниране
в. Сега

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) ще получи по-големи правомощия по управлението на програмата на правителството за безплатното саниране. Това става ясно от промени в постановлението, по които в момента върви обществено обсъждане и предстои да бъдат одобрени от кабинета.

Според текстовете регионалният министър (или определено от него длъжностно лице) ще може да поиска от Българската банка за развитие (ББР) и областните управители временно спиране на програмата в зависимост от останалия свободен ресурс. Така на базата на прогнозните стойности за усвоените до момента пари по бюджета на програмата от 1 млрд. лева ще се преценява кога финансиращата институция и областните да спрат да сключват договори с нови блокове за саниране. В момента са усвоени около 300 млн. лв., а са договорени общо около 700 млн. лв. Това означава, че до изчерпване на държавната гаранция за кредитния ресурс на ББР остават още около 300 млн. лв.

В чужбина са най-големи фенове на мажоритарния вот
в. Сега

Въпросът за намаляването на партийните субсидии е събрал най-много положителен вот на националния референдум в неделя, показват данните на ЦИК при над 95% обработени протоколи. Избирателите са казали категорично "да" и на трите питания. 72.16 на сто от тях (2 392 957 човека) са поискали субсидията да падна от 11 на 1 лев, а срещу са гласували 15 на сто. Най-висок процент хора са поискали това в 23-ти МИР в София - 78.27%, а най-малко в Кърджали - 59.47 процента.

Вторият най-категоричен вот е за въвеждане на мажоритарна избирателна система в два тура - 71.92% са отговори "да" срещу 16.06 на сто "не". Най-масово за въвеждането й е гласувано в Пловдив-град - 75.47 на сто, а най-малката подкрепа отново е в Кърджали - 61.37 процента. Прави впечатление, че в т.нар. бастиони на ДПС броят на отговорите "да" в допитването е видимо по-малък, отколкото в останалите части на страната.

Пращат учителите на психотест
в. Монитор

Учителите да подлежат на ежегоден медицински преглед за психични заболявания и отклонения, които могат да застрашават живота и здравето на децата и учениците. Това става ясно от промени в Наредба 4 на Министерството на здравеопазването, която е обнародвана в Държавен вестник. Педагозите трябва да предоставят на шефа си медицински документ, който удостоверява тяхното психично здраве до 30 септември 2017 година.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:43 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още