IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 4 ноември

07:53 | 04.11.16 г.
Преглед на печата за 4 ноември

Гълъбово покани само фирми от орбитата на Пеевски в "спешна" поръчка
в. Капитал Daily

Спешна поръчка за възстановяване и изграждане на защитни диги по река Сазлийка е открила община Гълъбово. Заради опасността от наводнения договорът с прогнозна стойност 4.8 млн. лв. без ДДС ще бъде възложен чрез договаряне без предварително обявление. Бързането идва дни преди изборите и в период на рекорден излишък в бюджета, макар че проблемът съвсем не е нов – реката от години периодично залива части от града.

Не по-малко любопитен е и ограниченият подбор на потенциални изпълнители, които общината е поканила да представят оферти. Това са само три фирми, като всички те по един или друг начин се свързват с депутата от ДПС Делян Пеевски - "Ултрастрой", "Трансстрой - Бургас" и хасковската "АБ".

8300 българи са се върнали от чужбина като безработни
в. Сега

Малко над 8300 българи са се завърнали от началото на годината от чужбина у нас като безработни. Ръстът за една година на завърналите се гурбетчии, регистрирали се в бюрата по труда, е значителен - над 23 на сто, макар че в общия дял на хората без работа те продължават да са малко - над 3 на сто. Това показват данните на Агенцията по заетостта към края на септември. Официалното ниво на безработицата продължава да пада леко до 7.8 на сто.

Цялата полиция ще пази изборите
в. Сега

Почти целият униформен състав на МВР ще бъде изкаран на улицата, за да охранява изборите в неделя, съобщи шефът на националната полиция Христо Терзийски. Официално са ангажирани 13 069 души. При смяната на част от тях обаче бройката на ангажираните ще достигне 20 000. В момента общата численост на МВР е малко над 49 000 души, като униформените са половината от тях.

Продават наливана в гаражи чешмяна вода за минерална
в. Монитор

Бутилирана в гаражи чешмяна вода се продава за минерална, съобщи Емил Георгиев, председател на федерацията на потребителите в България. И поясни, че нередовните търговци използват шишета на известни марки и производители, а продуктът се търгува на по-ниска цена. Експертът обясни, че тази практика е само част от сивия сектор в бранша. Точна статистика обаче колко са нелегалните търговци няма. За пример Георгиев даде сигнал, получен във федерацията, за 3 гаража в Хасково, където са затваряла и продавала чешмяна за минерална вода.

Мамят гурбетчии с обезщетение за злополука
в. Монитор

Работодателите, които командироват служители в чужбина, масово не им плащат обезщетение при трудова злополука, алармират юристи. В тази схема се озовава инженер, изпратен от шефа си в чужбина. След претърпяна трудова злополука работникът е върнат у нас и е настанен в болница за лечение. „Работодателят му плати лечението и веднага след това го уволни, за да избегне бъдещи претенции за обезщетение“, обясни адвокат Ива Тодорова. По думите й служителите рядко имат здравна застраховка за чужбина. Така при инцидент служителят трябва да покрие болничните си разходи, в случай че се е наложил престой в местно лечебно заведение.

744 хил. лева дарени на кандидатите за президент, 1/2 са за Радев
в. 24 часа

744 361 лв. са даренията за кампаниите на кандидатите за президент според предоставените до този момент отчети в Сметната палата. Сумата е набрана от 1607 дарители на 21 партии, коалиции и инициативни комитети, издигнали свои двойки в надпреварата за държавен глава и вицепрезидент. Повече от половината от тези средства са отишли при кандидата, подкрепен от БСП, но издигнат официално от инициативен комитет - Румен Радев. При него до момента от 598 дарители са постъпили 359 908 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още