IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 3 ноември

07:43 | 03.11.16 г.
Преглед на печата за 3 ноември

Гълъбово покани само фирми от орбитата на Пеевски в "спешна" поръчка
В. Капитал Daily

Спешна поръчка за възстановяване и изграждане на защитни диги по река Сазлийка е открила община Гълъбово. Заради опасността от наводнения договорът с прогнозна стойност 4.8 млн. лв. без ДДС ще бъде възложен чрез договаряне без предварително обявление. Бързането идва дни преди изборите и в период на рекорден излишък в бюджета, макар че проблемът съвсем не е нов – реката от години периодично залива части от града. Не по-малко любопитен е и ограниченият подбор на потенциални изпълнители, които общината е поканила да представят оферти. Това са само три фирми, като всички те по един или друг начин се свързват с депутата от ДПС Делян Пеевски - "Ултрастрой", "Трансстрой - Бургас" и хасковската "АБ".

Източна Европа иска еднакви стандарти за храните в целия ЕС
В. Сега

Източноевропейските държави настояват да бъдат въведени единни стандарти за качеството на хранителните стоки във всички държави-членки на ЕС, съобщи електронното издание "Политико". В момента жителите на западните държави консумират по-висококачествени продукти, отколкото населението на останалите страни. Словакия и Чехия с "тихата подкрепа" на България, Хърватия и Естония настояват да се сложи край на практиката големите хранителни компании и супермаркетите да продават по-нискокачествени стоки в бившите комунистически държави, пише изданието.

Строителството в парк "Бедечка" не спира
В. Сега

Защитниците на старозагорския парк "Бедечка" пак се спречкаха със собствениците на земи в спорната местност и заплашиха, че ако паркът не бъде спасен, ще обявят гражданско неподчинение. Екоактивистите от сдружението "Запазете Бедечка" образуваха жива верига, за да блокират пътя на строителните машини до обекта, а на мястото на протеста пристигнаха служителите на реда.

За учител вече ще се следва и онлайн
В. Стандарт
Професионална квалификация "учител" вече ще може да се получи и с дистанционно обучение. Това предвиждат промени в наредбата за държавните изисквания за придобиване на тази професия, одобрени от правителството в сряда. Липсата на достатъчно учители по редица предмети е причината да се позволи на вишисти без педагогически профил да изкарат онлайн необходимите курсове. Проблемът е особено сериозен за набирането на преподаватели по информационни технологии, например.

Гратисчиите в София намалели с 13%
В. Труд
С 13% са намалели гратисчиите, които са отнесли глоба или акт за нередовно пътуване в градския транспорт в София от поскъпването на билетите през юни до септември. За 4-те месеца контрольори са санкционирали 12 193 души, докато за същия период миналата година глобените са били над 14 000. Това обясни пред „Труд“ директорът на дирекция в Центъра за градска мобилност (ЦГМ) Методи Аврамов.

Посолството ни в Анкара с нота срещу заплахи към изселници
В. 24 часа

Посолството ни в Анкара е отправило нота до турското МВнР заради разлепени обяви, в които се твърди, че ако българските изселници не гласуват на 6 ноември, ще си загубят гражданството и пенсиите. Това стана ясно след среща на депутати от Патриотичния фронт с външния министър Даниел Митов. Изборните секции в Турция ще са само в посолството и консулствата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още