IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 28 октомври

07:53 | 28.10.16 г.
Преглед на печата за 28 октомври

"Джи Пи груп" най-вероятно ще ремонтира пространството пред НДК за 2.5 млн. лв.
в. Капитал Daily

С максимален резултат за техническото предложение и с втората най-ниска ценова оферта "Джи Пи груп" (свързвана с Валентин Златев) най-вероятно ще спечели поръчката за възстановяване и обновяване на парковото пространство пред Националния дворец на културата (НДК). Възложител на проекта е Столичната община, а обектът е т.нар. зона 4, която обхваща площадното пространство пред НДК - площад "България" с обща площ 12 500 кв. метра.

Бизнес паркът завърши голямо рефинансиране
в. Капитал Daily

Собственикът на най-голямото офис пространство в столицата - "Бизнес парк София", предоговори финансирането си. Завършеният изцяло преди осем години комплекс договори заем от 113 млн. евро от Unicredit Bank Austria, Уникредит Булбанк и Raiffeisen Bank International. Всъщност кредит от 100 млн. евро беше отпуснат година по-рано от италианската банка и българското й поделение и то погаси старо по-малко задължение към Deutsche Bank. Сега новото е, че почти една трета от заема се поема от австрийската Raiffeisen Bank International и общата сума е леко увеличена. Отпуснатото през 2015 г. финансиране е и с по-ниска лихва и нов срок за погасяване - май 2020 г., се вижда от вписвания в Търговския регистър.

МОН опитва компромисна формула за ромските стипендии
в. Сега

В опит да тушира общественото недоволство срещу ромските стипендии просветното министерство измисли компромисна формула - с пари на ведомството няма да се плащат стипендии за ромските ученици, а ще се поемат разноските за обучението на техните ментори. Това са решили вчера представители на МОН и на Ромския образователен фонд, който осигурява 60% от средствата по проекта за ромските стипендии (343 хил. евро).

Токът може да поскъпне, ако паднат цените за износ
в. Сега

В българската енергетика може да се отвори нова дупка от над 100 млн. лв. годишно, а цената за всички потребители в страната да се увеличи с 3.3 лв. за мегаватчас. Това прогнозират големите консуматори на ток, ако идеята за намаляване на мрежовите цени при износа на ток бъде приета от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Това се казва в позиция на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК), Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ) и Българската камара на химическата промишленост (БКХП). Вчера те бяха подкрепени и от работодателите от АИКБ, БСК и КРИБ.

Довършват екопроучванията за четирите варианта за „Струма“ през Кресна
в. Монитор

До края на годината или в началото на следващата трябва да сме готови с цялостното проучване на четирите варианта за преминаване през дефилето на автомагистрала „Струма“. Това съобщи в Плевен строителният министър Лиляна Павлова. Също така трябва да е готова и оценката за въздействието върху околната среда на най-тежкия участък от аутобана към Кулата.

Стопяват дълговете на БДЖ до 18 месеца
в. Монитор

До 18 месеца може да бъдат стопени дълговете на БДЖ. Това стана ясно от думите на транспортния министър Ивайло Московски. Средства за погасяване на задълженията трябва да дойдат от концесията на летище София. Според разчетите на ведомството от нея се очакват около 650 млн. лв., от тях близо 450 млн. лв. ще бъдат дадени за изплащане на дълговете на железницата. Останалите ще се инвестират в нови влакове.

Германци с интерес към банята в Банкя
в. Стандарт

Предстои подписване на концесия за минералната баня в Банкя, каза директорът на Общинско предприятие "Туризъм"-София Иво Маринов в Троян по време на работна среща между бизнеса и местната власт, организирана от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА). Към момента се водят преговори с германско пенсионно дружество, което планира през следващите 35 години да оперира банята, да я превърне в СПА център, а част от нея ще стане хотел. От 2017 г. в София ще заработи ретро кафене, което ще предлага типични храни и напитки от началото на ХХ век, каза още Иво Маринов. Кафенето ще бъде в музея за история на София и пространството за него вече е обзаведено с исторически мебели. В заведението ще се предлагат бисквити и лимонада, както и други емблематични за соца неща. Кафенето ще се финансира от ТГС България-Сърбия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още