IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 12 септември

07:56 | 12.09.16 г.
Преглед на печата за 12 септември

Износът на електроенергия се сви почти наполовина

В. Сapital daily

Очакванията на производителите и търговците, че високите летни температури ще неутрализират драстичния спад на износа на електроенергия от началото на тази година, не се оправдаха. Към началото на септември от България към външни пазари е изтъргувана с 45.7% по-малко енергия в сравнение със същия период на 2015 г. Причината - в региона предлагането е голямо, а оттам и цените са ниски, като основен конкурент на страната е Румъния. Влияние оказват и евтините горива. Така годината със сигурност ще е по-слаба от 2015 г., когато нетният ръст в износа беше 11%.

Малко компенсиране на срива все пак има - към април този спад беше 56.4%, но големият минус си остава. Традиционно лятото потреблението се вдига, а оттам и цените, като по наблюдения на търговци този сезон увеличението е било с 3-4 евро на мегаватчас в сравнение с пролетта.

Три кандидата искат да обучават администрацията за 1.5 млн. лв.

В. Сapital daily

Две обединения и един самостоятелен участник са подали оферти за обществената поръчка "Обучения за подобряване капацитета на българската администрация за участие в процеса на вземане на решение в Европейския съюз и изпълнение на ангажиментите на Република България". Проектът се финансира по оперативна програма "Добро управление" и е на стойност 1.5 млн. лв. без ДДС.

Организацията на председателството започва да се движи на по-бързи обороти, откакто то се изтегли с шест месеца по-рано от предвиденото и ще започне в началото на 2018 г. За това време трябва да се изпълнят и ремонтите на НДК, който ще е основната локация за събитията, и резиденция "Бояна".

Работещите пенсионери са най-много за последните 6 г.

В. Сега

Възможностите за ранно пенсиониране у нас са довели до рекорден брой работещи пенсионери през миналата година. Все повече хора с пенсия за стаж и възраст работят като охранители и като чиновници - това са двете групи, в които традиционно работещите пенсионери са най-много. Това показват данните на Националния осигурителен институт за 2015 г.

Почти 156 хил. българи миналата година получават пенсия за стаж и възраст и се осигуряват. Това е най-големият брой от 2010 г. насам. Преди този период няма публични данни от НОИ. Тогава например само 68 хил. българи с пенсия от НОИ са работили. А през 2014 г. работещите пенсионери са били с около 15 хил. по-малко, отколкото през м.г.

МВР иска да има масово видеонаблюдение до 2 години

В. Сега

Изграждане на масово видеонаблюдение планира МВР до 2018 г. Тази мярка е записана в поредния план за справяне с престъпността. Обхватът му е до 2020 г. Според плана камери трябва да има на възлови места, където има много катастрофи и престъпления. 

МВР от години говори за изграждане на видеонаблюдение, но реално почти нищо не се прави. В сегашния план не е записано нито колко ще струва, нито кой ще го плати. Топката постоянно се прехвърля между полицията и местната власт, а резултатите са почти нулеви. Вътрешното ведомство от години не може да си реши проблемите с камерите дори в София. През последните години поне двама министри правиха срещи със столичния кмет Йорданка Фандъкова и след това обявяваха, че камерите на общината и полицията трябва да работят съвместно.

Сезонът по морето продължава до октомври

В. Труд

Сезонът по морето тази година може бъде удължен поне до октомври. Цялата база на първа линия в курортите около Варна остава отворена заради направени резервации за предстоящите септемврийски празници. Голяма хотелиерска верига в Златни пясъци пък е обявила, че търси да наеме готвачи, сервитьори и друг персонал до края на октомври, съобщи за “Труд” шефът на бюрото по труда в морската столица Божидар Михайлов.

Според хотелиери чуждите туристи намаляват, но българи ще напълнят базите в задаващите се четири почивни дни покрай 22 септември. Цените на почивките са паднали между 20 и 30% през първия месец на есента. 3-звездни хотели по Северното Черноморие са с оферти за 30 лева за нощувка, закуска и вечеря на човек.

Разпродажби свалиха цените на дрехи със 70%

В. Монитор

Намаленията на дрехи в търговските вериги стигнаха до 70%, установи проверка на „Монитор“. Цените на голяма част от дрехите са свалени наполовина. Редукцията важи за артикулите от лятната колекция на конфекциите. Разпродажбите се правят традиционно в края на летния сезон, за да се разчистят летните модели в подготовка за есенно-зимния сезон. В последните години мнозина очакват намаленията с нетърпение и тогава оборотът ни скача, споделят в магазините.

В някои търговски обекти са намалили цените от 30 до 70%, а в други обявяват промоции от типа купуваш един артикул – получаваш още един подарък. Рискът тогава обаче е да не намерите точно вашия размер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още