IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 9 септември

07:55 | 09.09.16 г.
Преглед на печата за 9 септември

Компания без бизнес история приватизира дипломатически имоти за милиони

В. Сapital daily

Първата по-едра продажба на Агенцията за приватизация за годината е, меко казано, странна - тя е за много атрактивен пакет от имоти, който привлича интереса само на 2 кандидати, единият внася депозит, но странно не се явява на търга. И дипломатическият клуб "Бояна" заедно с още три имота в квартал "Изток" отиват в новоучредена компания на трима млади старозагорци. Те естествено нямат други участия и връзки, но явно цената от 8.5 млн. лв. не ги притеснява. Според публикация на clubz.bg зад сделката стои интерес на Делян Пеевски, като цитират правителствен източник. Това поне на този ранен етап не може да се докаже с документи. Връзка на депутата се открива и с втория кандидат в търга.

Търгът на агенцията привлича интереса само на трима кандидати: "Май риал естейт" (свързана със строителната "Джи Пи груп"), софийската "Приор" и старозагорската "Ексклузив уеб дизайн". Последните две внасят депозит от 1.2 млн. лв. Но изненада в деня на търга "Приор" просто не се явява и така остава един ексклузивен кандидат. Няма доказателство, че действието е съгласувано, но е най-малкото нелогично.

Най-малко 2.8 млрд. лв. са загубите от дефектите на инвестиционната среда

В. Сapital daily

Между 2.8 и 3.9 млрд. лв. са невъзвращаемите загуби от несъвършенствата на инвестиционната среда в България от влизането на страната в Европейския съюз досега. Това показва проучване за стопанските и фискалните последици от лошите практики в съдебната система, правата на собственост и изпълнението на договорите, разработено от консултантската компания КС2 на икономиста Красен Станчев и анализатори от Института за пазарна икономика. Изследването се базира на 19 казуса, на които КС2 се е натъквала в работата си, както и на други случаи, станали емблематични за политическия и регулаторния риск в България. Според анализаторите има пряка връзка между върховенството на закона и преките чуждестранни инвестиции. Лошата новина е, че индикаторите на бизнес средата и правата на собственост не се подобряват от 2007 г. насам и затова България се нарежда след Румъния и близо до бившите съветски републики.

Депутатите все пак ще променят фирмени данъци със задна дата

В. Сега

Народното събрание е на път да премине още една граница - промяната на данъци със задна дата. Без солидни аргументи бюджетната комисия в Народното събрание вчера одобри окончателно текстове в закона за корпоративното подоходно облагане, които постфактум ще натоварят фирмите с нова данъчна тежест. Компаниите ще бъдат обложени с 10% данък върху разходите за лично ползване на фирмени активи - коли, имоти и други, от 1 януари 2016 г. Новите текстове хем се представят като данъчно облекчение, хем от прилагането им се очакват допълнителни приходи в хазната. Депутатите одобриха текстовете въпреки риска те да поемат към Конституционния съд.

Депутатите сложиха таван на таксите по дела за евросредства

В. Сега

Непрестанните протести срещу убийствено високите държавни такси по дела, заведени от наказани получатели на евросредства, принудиха депутатите да им сложат таван. Това стана при окончателното приемане на поправките в Административнопроцесуалния кодекс (АПК) в парламента вчера. С промените бе изменен Законът за управление на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове (ЗУСЕСИФ), където се регламентира обжалването на административни актове, свързани с предоставянето на безвъзмездна финансова помощ.

Според приетите поправки в кодекса при оспорването на индивидуални административни актове държавните такси за съдебните производства ще са пропорционални и в размер на 1% от материалния интерес, но не повече от 1700 лв. Когато материалният интерес е над 10 млн. лв., ще се събира такса от 4500 лв. А за производство по частни жалби пред ВАС ще се налагат 10% от дължимата сума, но не по-малко от 100 лв. Образуваните до влизането в сила на този закон гражданскоправни производства ще се довършват по досегашния ред.

МО ще ремонтира още 3 хеликоптера за 10 млн. лв.

В. Сега

Военният министър Николай Ненчев ще даде 10 млн. лв, за да ремонтира още три хеликоптера Ми-17, стана ясно от обществена поръчка. Хеликоптерите Ми-17 се ползват основно за гасене на горски пожари и спасяване на закъсали туристи във високопланински райони. В края на 2015 г. МО сключи договор за ремонт на един Ми-17, който бе на стойност 3.73 млн. лв. без ДДС, припомня БГНЕС. Изпълнител на договора по него е държавната ТЕРЕМ ЕАД.

По сегашната поръчка военното министерство очаква основен ремонт на машините и тяхното оборудване. Ремонтните дейности трябва да се осъществят за общ срок от 48 месеца за трите машини. Гаранционният срок на ремонтираните хеликоптери и оборудването им не трябва да е по-малко от 1000 летателни часа, или 12 месеца, считано от издаването на приемно-предавателен протокол за извършения ремонт. Очаква се след ремонта машините да имат удължен експлоатационен период от поне още 7 години. 

Плащаме лихви за надплатена вода

В. Монитор

Лихви върху прогнозни сметки за студена вода начислява „Софийска вода“ дори когато дружеството има да ни връща пари заради по-ниско потребление от реалното. За порочната практика алармира пред "Телеграф" клиент на дружеството от столичния квартал „Люлин“. 

Така ако сметката за вода е 20 лева и не бъде платена до месец след получаване на бележката, водната компания начислява върху сумата лихва в размер на 10%. Но „Софийска вода“ отчита показанията на апартаментния водомер  веднъж на три месеца,  като през първите два ни праща прогнозна сметка, а  за третия след отчета изравнява потреблението. Читателят обясни, че като получил сметката, не я платил, тъй като все още не били минали инкасатори от дружеството и не било реалното му потребление. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още