IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 7 септември

07:42 | 07.09.16 г.
Преглед на печата за 7 септември

"Булгартрансгаз" ще прави ново дружество за газовия хъб "Балкан"
В. Капитал Daily

Дъщерно дружество на "Булгартрансгаз" ще поеме изграждането на газовия хъб "Балкан". До 50% от акциите в новата проектна компания се предвижда да бъдат предложени на стратегически инвеститори. Това съобщи изпълнителният директор на държавния газов оператор Георги Гегов на инвеститорска кръгла маса за новия проект във Варна.

НЕК пази в тайна как и на кого плаща за ток
В. Сега

Националната електрическа компания (НЕК) пази в тайна на кои производители и как плаща за произведения и изкупен от тях ток. На въпроси на в. "Сега" по Закона за достъп на информация от компанията отказаха да дадат подробности около плащанията си. Оказа се, че и в Министерството на енергетиката, което е и принципал на НЕК, също не знаят на кого превежда пари подопечната им фирма.

Банките взeмат до 19% лихва по кредитните карти
В. Сега

Българинът плаща средно около 19% лихва за сумите по кредитни карти, ползвани извън гратисния период. Това показват данните на БНБ за юли. През миналия месец средният лихвен процент е бил 18.21% за левове и 18.36%, ако сумите са в евро. Такива са ставките по кредитните карти на физически лица. За фирмите те са дори по-високи - средният процент за усвоени суми, непогасени в гратисния период, е 18.84% за левове и 19.41% за евро.

Заем или разсрочено плащане за "Белене"
В. Стандарт

Два са вариантите за изпълнение на решението на арбитража в Женева за изплащането на дълга на НЕК към руската компания "Атомстройекспорт" по спора им за проекта АЕЦ "Белене". Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в Провадия. Първият вариант е постигане на споразумение за разсрочено плащане на дълга от над 620 млн. евро. Вторият е теглене на заем, с който да се плати изготвеното в Русия оборудване за АЕЦ "Белене", допълни Томислав Дончев.

МОН мисли нов ред за прием на първолаците
В. Труд

В министерството на образованието и науката (МОН) обмислят нов ред за прием на първокласници – ако сега всяко училище само определя критериите, в бъдеще в големите градове ще има централизирана система, съобщи БТВ. Причината е, че докато на места в страната децата ще учат в маломерни паралелки, то в София, Пловдив и Варна за стотици първолаци не се намери място в кварталното училище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още