IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 2 септември

07:56 | 02.09.16 г.
Преглед на печата за 2 септември

11 000 медицински сестри не достигат в болниците
в. Сега

Недостигът на медицински сестри продължава да бъде един от най-големите проблеми за болниците у нас. В страната не достигат близо 11 000 медсестри, напомня здраве.нет. Данните бяха огласени за първи път при представянето на националната здравна карта. Проверка на изданието показва, че от 40 лечебни заведения в София, които набират кадри, едва 7 не търсят медсестри. Идентично на столицата е положението в цялата страна. От 29 лечебни заведения, нуждаещи се от медицински кадри, само две не са пуснали обява, че търсят сестри. Преди броени дни за необходимост от още 50 медсестри съобщиха от болницата в Смолян. Справка от началото на лятото на "Сега" пък показа, че почти няма бюро по труда, в което да няма обяви за търсене на такива служители.

Собствениците имат 2 г. да възстановят изгорелите тютюневи складове
в. Сега

Собствениците на опожарените тютюневи складове в Пловдив имат две години, за да ги възстановят в оригиналния им вид. До 1 септември 2018 г. "да бъдат извършени всички консервационни, реставрационни и ремонтни дейности по проектите", реши междуведомствената комисия, която се зае със случая след пожара преди няколко седмици.

Уникредит Булбанк финансира първите си стартъпи
в. Капитал Daily

Най-голямата банка в страната Уникредит Булбанк дебютира в един нов за нея сегмент - финансиране на млади компании. Девет месеца след идеята вече са одобрени първите 7 кандидати, като три от дружествата вече са усвоили финансиране от по 200 и 300 хил. евро. Това са технологичната компания "Сенсика текнолоджис", която e разработила софтуер за събиране и анализ на данни и бизнес разузнаване, "Плейграунд енерджи", която прави детски площадки с вградени уреди, превръщащи кинетичната енергия на люлките и въртележките в звук и светлина, и "Корс дот", която предлага курсове за IT специалисти по целия свят. И за трите това е второ финансиране - първото е било от фонда за рискови инвестиции Eleven. Сега банката е необходимият следващ партньор за растеж и излизане на нови пазари. Моделът й е да дава специален кредит на стартиращото предприятие, който може да се обръща в дял от компанията след време.

Пълним гръцките курорти през септември
в. Стандарт

Българите ще напълнят морските курорти в Гърция през септември. Още в първите дни на месеца всичко е резервирано покрай дните до 6 септември, които съвпадат с почивните за отбелязването на Съединението у нас. Напливът на родни туристи не секва, тъй като летният сезон в южната ни съседка е по-дълъг и времето се задържа по-топло. Качеството на услугите е много по-високо от това по нашите курорти, а цените падат наполовина, дори и повече. Още в средата на август хотелиерите от гръцките острови Тасос, Самос, Лесбос, Хиос и др. обявиха, че от 1 септември свалят цените с 50%. Примерът им е последван и от много други в туристическия бранш на Гърция. Цените падат не само в хотелите, но и в заведенията край морето. У нас през септември хотелиерите свалят цената с не повече от 20-30%, твърдят туроператори. Драстичното сваляне на цените привлича в Гърция освен българи и много сърби и румънци. Места почти няма, като последно резеврации се правят за края на месеца и началото на октомври.

Църквата с обществени поръчки за близо 8 млн. лева
в. Монитор

Обществени поръчки за близо 8 млн. лева е обявила Българската православна църква за периода от 2007 до 2015 година. Със средствата, които са отпуснати по различни европрограми, тя вдига нови храмове и възстановява стари. Това показа проверка на „Монитор“ в регистъра за обществените поръчки и сключените договори.
Независимо от солидната сума манастирите и църковните настоятелства не кандидатстват за сумите пряко, а чрез общините или чрез фирми. Единствената пряко обявена обществена поръчка, за която е сключен договор със спечелилият кандидат, е Троянският манастир „Успение Богородично”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още