IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 22 август

08:00 | 22.08.16 г.
Преглед на печата за 22 август

Държавният фонд с евросредства прохожда с микрозаеми за 53 млн. лв.

В. Сapital daily

Създаденият преди над година държавен Фонд на фондовете, който ще управлява над 1.2 млрд. лв. евросредства, най-сетне задвижва първия си проект - за микрокредитиране за млади предприемачи. Търсят се мениджъри - банки, лизингови дружества или други финансови институции, които да дадат нисколихвени заеми за общо 52.8 млн. лв. при задължение да добавят от себе си между 20 и 30% към тези средства.

Сега документите са пуснати за обсъждане, като планът е изборът да започне октомври или ноември. Това означава, че средствата ще са налични за ползване най-рано догодина. Различното с други микрокредитиращи програми е, че групата на кандидатстващите е ограничена - до млади компании, такива със социални каузи или проекти на безработни. Причината е, че парите са по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Чужди туроператори са уличени в незаконен бизнес с български визи

В. Сега

Туроператори от Турция, Русия, Украйна, Беларус, Казахстан, Иран, Ливан и Кувейт масово прилагат порочната практика да искат издаване на туристически визи за техни граждани за България, въпреки че целта на посещението им не е туризъм. Така много хора са се възползвали от "бързата писта" за получаване на входен документ за България в нарушение на редица европейски правила. Засечени са дори опити на "туристи", които са се опитали да отидат в трети държави чрез фалшиви документи. Заради констатираните нарушения дипломатическите ни представителства в тези държави са решили да отнемат акредитациите на редица фирми, които са били засечени да въртят бизнес с визи. 

АПИ търси нов разпространител за винетките за 20 млн. лв.

В. Сега

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) обяви търг за нов разпространител на винетките от 1 януари догодина. Това става ясно от обявената обществена поръчка с прогнозна стойност 20 млн. лв. Победителят ще има ангажимента да зарежда дистрибуторските пунктове в продължение на 40 месеца, или почти за три години и половина. Сегашният договор, сключен с обединението между държавното "Български пощи" и охранителната компания "ВИП секюрити", изтича в края на 2016 г. Затова АПИ търси нов изпълнител, който да поеме разпространението от Нова година.

Над 1 млн. лв. от дарения е получило МВР през 2016 г.

В. Сега

Над 1 млн. лева като дарения е получило МВР от началото на годината. Дарители са основно общини, които са дали гориво, климатични системи, дърва за огрев и др. 

Най-голямото дарение е направила община Долна Митрополия под формата на ремонт (за 20 хиляди лева) на местното районно управление. Полицията в Дулово пък е получила най-много гориво за първите шест месеца на годината - за над 8 хиляди лева.
Сред международните спонсори на министерството са Посолството на Великобритания, което е дарило на Гранична полиция 40 джипа "Ленд Роувър" за 808 хиляди лева. Над 300 хиляди лева пък излиза предоставените от посолството на Германия компютърни конфигурации за дирекция "Управление на собственосттта".

Транспортното министерство иска да знае дали се рекламира добре с обществена поръчка за 72 000 лева

В. Труд

Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията обяви обществена поръчка за социологическо проучване на стойност от 72 000 лв., с ДДС, предаде БГНЕС. “Основната цел на поръчката е да бъдат проведени социологически проучвания за изследване на общественото мнение и нагласи към Оперативна програма “Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 г.”, пише в документацията.

На практика служителите на Ивайло Московски ще искат да знаят – добре ли се рекламират. От МТИТС целят чрез социологическите проучвания да осигурят ефективно разходване на публичния ресурс, т.е. на средствата от европейските фондове, които са предназначени за популяризиране на инфраструктурните обекти, които се изграждат по ОПТТИ 2014-2020 г.

От ведомството на министър Ивайло Московски уточняват, че от 2014 г. социологически проучвания на обществената нагласа за строителството на магистрали, жп-линии, пристанища и софийското метро не са били правени.

Слаба реколта от слънчоглед вдига цената на олиото

В. Монитор

Слабата реколта на слънчогледа заради сушата ще вдигне цената му, което ще доведе и до поскъпване на произвежданото у нас олио, прогнозират от бранша.

Според Ангел Вукодинов от Национална асоциация на зърнопроизводителите в момента суровината за маслобойните се изкупува по 620-630 лв./т, но досега са ожънати едва 10% от площите. По думите му заради слабата реколта със сигурност ще се достигнат миналогодишните нива от 650-700 лв. за тон и ще има тенденция на повишаването им.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още