IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 16 август

07:56 | 16.08.16 г.
Преглед на печата за 16 август

Заради бежанците МВР слага мобилни КПП-та из страната
в. Сега

МВР се стресна от набиращия скорост бежански поток и обяви, че ще слага тайни мобилни контролно-пропускателни пунктове (КПП) вътре в страната, включително по горските и третокласните пътища в Югоизточна България. Първите ще започнат да работят в района на Бургас и в Бургаска област. Пътуващите към морето трябва да се приготвят за затруднен трафик до края на лятото.

Това е и поредното признание на властта, че мигрантският натиск от югоизток рязко се е увеличил и съвпадна с обезглавяването на Гранична полиция от премиера Бойко Борисов. От Ловеч той разпореди на вътрешния министър Румяна Бъчварова да освободи всички от ръководството, които са имали участие в обществената поръчка на Гранична полиция за превоз на мигранти към центровете за настаняване.

Гастарбайтерите масово не си плащат пътните глоби
в. Сега

Гастарбайтерите, които правят нарушения по българските пътища, не плащат глобите си при нарушения. За това алармира вчера Димитър Делчев, народен представител от Движение "България на гражданите" и член на правната комисия в парламента, пред "Офнюз".

"Глоби от гастарбайтерите за нарушения на пътните правила у нас почти не се събират. Държавата трябва да санкционира чужденците, както санкционира и нарушителите българи на пътя. Трябва да се промени системата за изпълнение на наказанията, наложени на пътните нарушители от други държави. В момента е врата в полето", каза депутатът по повод поредните сигнали от граждани на Драгоман и Сливница за нарушения на пътя.

Банкерите без уикенд след стрес тестовете
в. Стандарт

Банковите чиновници ще си доработват в съботите изоставането в преките им задължения заради стрес теста, който БНБ проведе през последните месеци в системата. Това научи "Стандарт" след разговори с редови банкови служители в столицата и страната. Извънредната работа не важи за някои от трезорите, които са предимно с чужди собственици и са правили упражнението и преди. Тежестта пада върху кредитните инспектори, които са били пряко ангажирани в проверките на качеството на активите и стрес теста. Стотици кредитни договори стоят „на трупчета", защото служителите са били ангажирани с предоставянето и обработването на документи за одиторите.

Шивашките фирми не се изплашиха от Brexit
в. Стандарт

Българските шивашки фирми не се изплашиха от желанието на Великобритания да напусне ЕС, или както доби популярност - Brexit. През последните години най-голям дял в износа ни за Великобритания имат именно продуктите на текстилната промишленост. През миналата година износът на текстил за Великобритания нараства, каза за "Стандарт" Радина Банкова, председател на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил (БАПИОТ). Традиционно България изнася най-много дрехи и текстил към Германия, Франция, Италия, Гърция и след това Великобритания, обясни тя. Според нея след провеждането на референдума във Великобритания за излизане от ЕС, в краткосрочен план от 2-3 години нищо няма да се усети на пазара на облекло и текстил. Причината е, че това излизане от ЕС още не е станало юридически факт.

8 лв. за кило хляб от бутикова пекарна
в. Монитор

Кило истински хляб от бутикова пекарна в столицата се предлага по около 6-8 лв., установи проверка на „Монитор“. Повечето хлебари обаче пишат цените си за 500 г и така заблуждават клиентите си.

В последно време в София се появиха доста скъпи пекарни, които твърдят, че произвеждат истински и висококачествени продукти. Общото между тях извън асортимента им е, че почти всички са собственост на чужденци или за да се позиционират на пазара използват чуждия опит в приготвянето на хляб и тестени изделия. В малките магазинчета всичко се случва пред очите на клиента, което пък му дава гаранция за качеството на продукта.

100 души съдят паяка годишно
в. Монитор

Около 100 души годишно съдят паяка за това, че е вдигнал автомобила им незаконно, сочи проучване на „Монитор“. Шофьори, които са убедени, че незаконно са репатрирали колите им до наказателен паркинг, подават искове в териториалните административни съдилища. Жалбите са или срещу полицаи, или срещу общински служители, които са наредили вдигането на автомобил. Според статистиката през последните 5 години Върховният административен съд - ВАС е разгледал 123 дела с такива казуси.

Пристига международното подкрепление от „Фронтекс“ за охрана на границите ни
в. Труд

В София днес пристига международното подкрепление от „Фронтекс” за охрана на границите – това са 100 нови служители на европейската агенция за охрана.

Заради увеличаващия се бежански натиск страната ни поиска „Фронтекс“ да подсили контингента си в България с допълнителни служители и технически средства, включително техника за ефективно наблюдение на границата по суша и от въздуха.

Но вместо 200 служители обаче засега у нас пристигат само половината, предаде БТВ. Допълнителните сили ще бъдат разположени както на българско-турската, така и на българско-сръбската граница.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още