IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 3 август

08:07 | 03.08.16 г.
Преглед на печата за 3 август

Новите еврофондове: 805 млн. лв получени, 386 млн. лв изплатени

В. Сapital daily

България е получила два пъти повече пари от Европейската комисия, отколкото е успяла да похарчи дотук за новите европрограми. Справката в новия модул на системата за публичност на еврофондовете ИСУН показва, че до момента Брюксел е превел по българската сметка 805 млн. лв., а реално изплатените суми тук са 386 млн. лв.

Причината е в забавянето на стартирането на програмите, които де факто започнаха от средата на 2015 г., вместо от 2014 г. По тази причина много от тях още не са минали дори 1% от изплатените пари. Комисията пък превежда всяка година определена сума като авансови плащания, като това ще продължи до догодина и процентът е между 7% и 10% от всяка програма. В момента са преведени около 5% от парите. Над 400 млн. лв отгоре, които бюджетът притежава в момента, са на разположение на дирекция "Национален фонд" в Министерство на финансите. Вероятно те се харчат за покриване на дупки от миналия програмен период, където разплащането по проекти продължава.

Големите сделки за ток отиват на борсата от октомври

В. Сapital daily

Дългосрочните сделки за електроенергия за стотици милиони вече няма да са запазена територия само за големите държавни производители в страната – АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-изток 2" и Националната електрическа компания (НЕК). От есента те пак ще са основните продавачи, но ще предлагат енергията си със срок на доставка от една седмица до 2 години и на работещата от началото на годината енергийна борса. Чрез новата платформа за дългосрочни договори, която трябва да е напълно готова в началото на септември, монополът на централите за организирането на собствени търгове ще бъде разбит. А те многократно са пораждали съмнения за нагласени сделки с избрани партньори.

През борсата търговците, а оттам и компаниите потребители ще могат да купуват енергия на състезателен принцип. Трите дружества продавачи за миналата година са имали приходи от 1.3 млрд. лв. от своите търгове, така че говорим за милиарден пазар.

Евросубсидиите доведоха до 500% скок на площите с тикви

В. Сега

Отглеждането на тикви и орехи у нас бележи истински бум. Само за година площите, на които се отглеждат тикви и орехи, са се увеличили съответно с около 500 и 200%. Това стана ясно от думите на земеделския министър Десислава Танева. Небивалият интерес е продиктуван от ниските разходи за производство и високите субсидии, затова занапред отглеждането на тикви и орехи няма да се дотира. 

Най-одобряваната институция в България - несъществуващата Агенция за борба с имигрантите

В. Труд

Проучване на социологическа агенция „Галъп“ показва, че една от най-одобряваните институции в България е несъществуващата Агенция за борба с имигрантите.

Според проучването, положителни оценки за нея дават 42% от българите, други 41% не одобряват агенцията, а 17% нямат мнение. Проучване на "Галъп" изследва и мнението на българите относно Закона за противодействие на тероризма. 56% смятат, че той е полезен, според 32% от респондентите подобни закони по-скоро ограничават правата на гражданите, 12% не са добре запознати със закона и не могат да преценят ефективността му.

Пълно покритие на мобилните комуникации ще има в цялото метро

В. 24 часа

Всички станции и линии на софийското метро вече ще имат пълно 3G и 4G покритие, съобщиха от една от мобилните компании. Изградената система за покритие се ползва едновременно от трите телеком оператора. За станциите е използвана антенна система, а в тунелите - излъчващ кабел, предаде БНР. Достъп ще имат вече и пътниците по линиите "Младост 1" - "Летище София", "Младост 1" - "Бизнес парк" и "Джеймс Баучър" - "Витоша", където до днес нямаше покритие.

Данъчните продават имоти за половин милион лева

В. Монитор

Данъчните продават апартаменти и къщи за почти 500 хиляди лв., показа справка на „Монитор“ в сайта за продажби на Националната агенция по приходите (НАП). Търговете за недвижимости на длъжници са обявени за август и септември.

Сред атрактивните оферти е тази за апартамент в курорта Слънчев бряг със застроена площ от 73 кв. м, състоящ се от антре, спалня, дневна, кухненски бокс, баня с WC и тераса. Началната цена обявена за наддаването е 43 хил. лв., като депозитът, необходим за включване в търга, е в размер на 8696 лв.

Проверката показва, че данъчните продават и доста по-скъпи недвижими имоти. В столичен квартал се предлага апартамент с площ 88 кв. м. Жилището разполага с кухня, коридор, две спални, две бани с тоалетна и тераса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още