IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 29 юли

07:47 | 29.07.16 г.
Преглед на печата за 29 юли

Пълен хаос цари кой закон контролира ГМО в храните
в. Сега

Новите драстично по-ниски глоби за ГМО са "определени в разумен размер, така че да бъдат реално приложими и събираеми, като същевременно се запази и техният възпиращ и възпитателен ефект". Така министерството на земеделието мотивира вчера промяната, приета в сряда от правителството. Както "Сега" писа, министрите одобриха нов Закон за храните, според който глобите за пускане на пазара на храни с ГМО без разрешение от министерството на земеделието и без специално обозначение на етикета, както и за влагане на ГМО съставки в храни за деца са от 2000 до 4000 лв. и от 4000 до 6000 лв. за юридически лица. Досега санкцията беше от 25 000 до 35 000 лв., а за юридически - от 50 000 до 70 000 лв.

Павлова се надява на втори милиард за санирането през 2017 г.
в. Сега

Догодина вероятно ще бъде гласуван втори милиард за саниране на жилищата. Регионалният министър Лиляна Павлова вчера обяви, че се надява при приемането на държавния бюджет за 2017 г. да се предвидят още 1 млрд. лева, за да се разшири Националната програма за обновяване на жилищата. Това се случи на церемония, на която заедно с премиера Бойко Борисов Павлова откри прясно санирана кооперация в центъра на София под съпровод на тъпани.

Двойно по-малко хора са си купили стаж за пенсия
в. Сега

Двойно по-малко хора са си купили стаж, за да излязат в пенсия тази година. 703-ма българи са се пенсионирали за първата половина на тази година благодарение на това, че са си купили недостигащ стаж. Спрямо миналата година намалението е над два пъти - към юни 2015 г. 1659 нови пенсионери са прибягнали към тази възможност. Това показва справката на НОИ с предварителните данни към края на юни. Тези хора са навършили необходимите години на пенсия, но не им стигат годините на внасяне на осигуровки. Според Кодекса за социално осигуряване тези хора могат да си купят до пет години, като всеки месец стаж струва 74.76 лв.

Данъчни разпродават имоти за 650 лв.кв.
в. Стандарт

Данъчни разпродават на търг морски имоти на длъжници, които не погасяват налозите си към хазната. В момента бургаската НАП е извадила на тезгяха над 20 апартамента по Южното Черноморие, които се предлагат на изключително атрактивни цени. Началните цени тръгват от 650 лв. на кв. метър. "Крайната мярка се прилага към длъжници, които не са предприели каквито и да са действия за погасяване, в това число и поетапно, на натрупаните просрочени задължения към бюджета. Имотите представляват апартаменти и офисни площи и се намират в Ахелой, курорта Слънчев бряг, Несебър и Свети влас. Например апартамент в Несебър е обявен с цена от 650 лв. за кв. метър", казаха от НАП Бургас.

Немски инвеститор планира завод за обработка на текстил в Търговище
в. Труд

Немски инвеститор планира да отвори завод за обработка на текстил и готови облекла в Търговище, където ще се работи по най-съвременни и екологични технологии. Това стана ясно, след като Общинският съвет одобри пускането за продажба на три терена от над 21 000 кв. м., към които инвеститорът проявил интерес. Земите са в кв.”Запад” 2. Общинският съвет гласува пускането на трите терена за продажба в тяхната съвкупност. Началната цена на търга е 555 000 лв. Инвестицията ще бъде за 8 млн. лв. и ще бъдат създадени 150 нови работни места, гласи намерението.

Нова система за реклама в такситата
в. Труд

Компанията Adzz Hive предлага нова система за реклама в такситата в София. Тя разполага с изграден дигитален мултимедиен канал от 800 специално изработени 8-инчови HD монитори, поставени в 800 автомобила на компанията "О Кей Супертранс", монтирани централно и видими за всички пътници. Системата работи 24 часа на ден, 7 дни в седмицата и има над 1 милион зрители на месец. Тарифите за услугата са гъвкави, а рекламите се излъчват само при клиент в колата, съобщиха от компанията.

Изпреварваме румънците по качество на живот
в. Труд

България изпреварва част от балканските си съседи по качество на живот, сочи доклад на „Бостън консултинг груп“ (BCG), една от водещите световни компании за бизнес стратегии, след направен анализ за 2016 г.

Страната ни надминава Румъния и Турция според точковата система, базирана на 44 различни индекса, сред които брутен вътрешен продукт, безработица, инфлация, инфраструктурата и други. България има 57,3 точки, а след нея са Румъния (55,9), Сърбия (53,7), Турция (53,1), Албания (50). Единствено трите балкански страни членки на ЕС - Словения, Гърция и Хърватия, надминават страната ни съответно със 79,3, 62,6 и 61,3 точки.

Мигранти фалират бизнеса в сърцето на София
в. Монитор

Присъствието на мигранти, което е съсредоточено основно на столичния булевард „Мария Луиза“ е започнало да фалира бизнеса в района. За това се оплакаха търговци пред „Монитор“. Много от обектите им са затворили врати, тъй като се е забелязвало масово оттегляне на клиентелата през последните две години. Причината била голямото струпване на чужденците, предимно от арабски произход, които денонощно скитат по тротоарите.

„Магазините за хранителни стоки затварят врати, а на тяхно място се появяват обекти с надписи на арабски. Хората ги е страх да пазаруват от тук. Избягват и да минават, ако са пеша. На този булевард вървят единствено дюнерите, заложните къщи и интернет телефоните, по които чужденците се обаждат на близките си зад граница“, обясни пред „Монитор“ продавачка от един от последните останали български магазини.

Следим онлайн цената на сянката на плажа
в. Монитор

От днес летуващите могат да проверяват онлайн какви пари ще им искат концесионерите на плажа за чадър и шезлонг. Това става през специален модул на сайта на Министерство на туризма, съобщиха от ведомството за „Монитор“.

Проверката за цената на чадъра и шезлонга ще е възможна за повече от 90 плажа. Към тях ще води специален банер поставен на заглавната страница на ведомството. Един клик върху него препраща към карта, на която са изписани имената на плажовете, както и стойностите за един чадър и шезлонг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още