IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 18 юли

07:49 | 18.07.16 г.
Преглед на печата за 18 юли

НОИ пак отчете рекордни разходи за болнични
в. Сега

Разходите на Националния осигурителен институт за болничните продължават да нарастват и през тази година, като само за първите три месеца те са близо 107.5 млн. лв. Освен че сумата е рекордна за последните години, ръстът също е най-сериозен от 2013 г. насам. За първите три месеца са платени 15.5 млн. лв. повече спрямо март миналата година, сочи справката на НОИ, изготвена за "Сега". Това се дължи както на по-високото обезщетение, така и на повечето хора, ползвали болничен.

НОИ поема болничния след третия ден. Първите три дни са за сметка на работодателя. За първото тримесечие на годината работодателите са платили 144 хил. листа за общо заболяване. В последните години болничните, платени от фирмите, също растат. За първите три месеца най-често се ползва болничен за три дни - от всички обезщетения близо 87 хил. са за три дни, а над 39 хил. - за два. Няма данни колко струват тези дни на бизнеса.

София въвежда платено паркиране в Студентски град
в. Сега

За платено паркиране в Студентски град настоява управата на столичния район "Студентски". Според кмета на района Димитър Дилчев зоната за платено паркиране няма да е нито зелена зона, нито синя. "Вкарали сме допълнителни предложения към наредбата за паркиране. Ще търсим някакъв по-различен ценови и времеви модел с оглед на характера на района, с оглед на това какви хора ползват автомобили, за какво време паркират", съобщи Дилчев пред "Сега".

Еврофондовете доведоха до скок на регистрираните фирми
в. Сега

Роенето на фирми с цел усвояване на еврофондовете продължава, независимо от уверенията на управляващите, че българският бизнес не се крепи предимно на европейското финансиране.

Фирмите от Югозапада са се увеличили рекордно, откакто България има достъп до средствата. Нещо повече - районът регистрира ръст от 197% повече предприятия, показват данните на модела "Сибила", който оценява ефектите на еврофинансирането за периода 2007-2014 г.

Най-бедният район в България, а и в Европа - Северозападният, също се е насочил към финансирането от ЕС. Броят на фирмите в региона се увеличава със 185%, като тенденцията за нарастване на техния брой вероятно ще се запази и дори ще се ускори. Причината за това е, че в новия програмен период фирмите от Северозападна България, които кандидатстват например по новата програма "Конкурентоспособност" ще получават допълнителни точки при оценката на проектите си.

Баровци с по-евтини автомобили заради акция на НАП
в. Стандарт

Заради масираните проверки на НАП, митниците и МВР на морето баровци се качиха на по-евтини автомобили. По крайбрежните улици вече трудно може да се види "Бентли" или "Ферари". Доскоро Kakao Бийч в Слънчев бряг се превръщаше в парад на луксозните автомобили, но вече не е така. Причината е, че в рамките на затегнатия контрол на морето данъчните проверяват кой е собственикът на скъпарските коли и дали официалните му доходи позволяват да си купи такъв автомобил. 1,1 млн. лв. допълнителни задължения са установени от приключилите досега 31 ревизии на доходи на собственици на луксозни автомобили. Това означава, че те са укрили доходи в размер на близо 11 млн. лв. За да не попадат под прицела на данъчните, много баровци прибраха скъпите си чисто нови коли и се качиха на малко по-стари, които не бият толкова много на очи.

Ангелкова отчете ръст на турските туристи по българското Черноморие
в. Труд

"Има ръст от 10% на турски туристи по българското Черноморие." Това каза пред журналисти на Рожен, министърът на туризма Николина Ангелкова. По думите ѝ се очаква този ръст да се запази до края на годината. Министърът увери, че са предприети всички мерки да се осигури безопасността и комфорта на туристите.

Относно прибирането на българските туристи от Турция, тя поясни:
"Още вчера, със съвместни усилия, успяхме да влезем в контакти, благодарение на Асоциацията на българските туроператори и на АПТА с всички големи туроператори, които имат чартърни програми и туристически пакети в съседна Турция. Голяма част от туристите, които искаха да се върнат, още вчера бяха прибрани с единия чартър - 258 човека и три бебета вчера, към 5.30 часа кацнаха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още