IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 13 юли

08:33 | 13.07.16 г.
Преглед на печата за 13 юли

10% нов данък покрай "данък уикенд"

В. Капитал Daily

Управляващите са готови с нов ред за облагане, свързан с "данък уикенд". От началото на годината влязоха неясни текстове, според които компаниите трябва да отчитат колко се ползват фирмени коли, имоти или телефони за лични цели и да връщат част от ДДС-то на държавата. След протести управляващите обещаха бързо да разпишат по-точни правила, които да не водят до бюрокрация и да не позволяват данъчен произвол.
Сега част от обещанието се изпълнява. Според промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, внесени от Менда Стоянова и група народни представители от ГЕРБ, полученият в натура доход от служителя или мениджъра - например от ползването на фирмен автомобил или телефон, ще се облага с "плоска" ставка от 10%, вместо върху сумата да се дължи и данък общ доход, и осигуровки. Данъкът ще се плаща изцяло от работодателя и служителят няма да дължи нищо.

Писмото, което разбуни КФН

В. Капитал Daily

Писмото на Европейският орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA) до премиера Бойко Борисов, в което институцията изказва притеснения около започващите след три дни проверки в небанковия финансов сектор, изтече в медиите. Текстът, който вчера беше споменат от финансовия министър Владислав Горанов и предизвика гневна позиция от Комисията за финансов надзор, беше публикуван в Нова телевизия, и препубликуван в сайта насп. "Икономист".

Писмото е с остър тон и от изданието свързват датата на получаването му - 7 юли, с обрата в решението на управляващите да форсират избора на нов председател на КФН на мястото на Стоян Мавродиев, чийто мандат изтече преди месец.

В него EIOPA изказва притеснения около хода на подготовката за проверката. "В наш общ интерес е прегледа на балансите на застрахователите и на качеството на активите на пенсионните фондове да протече при необходимото ниво на интегритет, безпристрастност, честност и прозрачност, които да послужат за основа на силен и независим надзор, в който има доверие", казват от регулатора.

София е похарчила неправомерно 430 хиляди лв. европари

В. Сега

Над 430 хил. лв. е похарчила неправомерно Столичната община за изпълнение на "Проект за интегриран столичен градски транспорт", финансиран с пари от европейската оперативна програма "Регионално развитие". Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което е финансиращият орган на проекта, е отказало да потвърди тези разходи с аргумента, че са недопустими, и така те остават за сметка на Столичната община, т.е. вместо с евросредства неодобрените разходи ще се платят с пари от данъци. За да осигури парите, общината ще намали бюджета си за основен ремонт на улици, става ясно от доклад за промяна на бюджета на общината на зам.-кмета Дончо Барбалов. За 2016 г. бяха одобрени инвестиции за ремонти на улици в размер на 35 млн. лв.

Съдът в Страсбург: Гражданите могат да критикуват чиновниците

В. Сега

Критиката на държавни служители не е клевета и гражданите имат право на това. Такъв е изводът от решенията на съда в Страсбург, с които четирима българи успяха да осъдят държавата и да получат обезщетение. Други двама също спечелиха дело, но няма да получат обезщетение, защото българският съд междувременно се е произнесъл справедливо. У нас тези хора са били осъдени несправедливо, защото имали дързостта да се оплачат от държавни чиновници. Те пък от своя страна след това ги осъдили за клевета или набеждаване.

Когато бъдат съдени за клевета хора, които са подали жалба срещу чиновници, се нарушава свободата на словото, смята съдът. Според него критиката е допустима, а клевета има само когато "гражданинът съзнателно се е стремил да навреди на длъжностните лица, чието поведение критикува, като е знаел, че твърденията му срещу тях са фалшиви". Гражданите нямат специални задължения и отговорности при упражняването на правото си на свобода на изразяване, какъвто е случаят при военните, държавните служители, журналистите или адвокатите, постановява съдът.

Речта на омразата е достигнала рекордни нива в България

В. Сега

Речта на омразата се използва все по-често у нас, а обществото е станало по-толерантно към това явление. Това е основният извод от доклад на института "Отворено общество" за нагласите спрямо публичните изяви на неодобрение, омраза или агресия. Проучването е направено между 22 април и 14 май чрез анкети на 1200 души. 58% са отговорили, че през последната година са чували изказвания, които могат да се окачествят като реч на омразата. Това е най-високото измерено ниво по този показател за проведените досега 3 изследвания - през 2013, 2014 и 2016 г. Преди 2 г. процентът е 47. Най-често обект на агресия и омраза са ромите - в 92% от случаите.

Станишев към Юнкер: Не орязвайте парите на младите

В. Стандарт

Да не се орязват парите за младите хора в Европа и да се търсят начини за гарантиране на тяхната заетост. За това призова председателят на ПЕС и наш евродепутат Сергей Станишев в писмо до председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. В него социалистът изразява притеснението си от предварителния вариант за бюджет за 2017 година, в който парите за борба с младежката безработица са намалени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още