IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 12 юли

07:55 | 12.07.16 г.
Преглед на печата за 12 юли

"Минстрой" вече е собственик на две мини в Македония

В. Сapital daily

"Минстрой холдинг" вече е собственик на оловно-цинковите мини "Злетово" и "Тораница" в Македония. Наскоро българската компания получи концесия за добив от двете находища, а преди броени дни е придобила и активите на предприятията за сумата от 3.5 млн. евро, съобщи SeeNews. Мините не работят от половин година, след като предишният им собственик – Indo Minerals and Metals, фалира. До два-три месеца се очаква дейността да бъде подновена и миньорите да се върнат на работа.

Сделката за активите включва инсталациите за обогатяване на рудите, оборудване и офис сгради, съобщиха македонските медии. Постигнатата цена е под първоначално обявената оценка от 7 млн. евро. Търгът за активите беше организиран, след като в края на юни съдът окончателно отмени ипотеките върху тях, които бяха сключени от предишния собственик. Indo Minerals and Metals е част от индийската Binani Group, която придоби мините през 2006 г.

220% ръст на новите пенсионери от армията и полицията

В. Сега

Въвеждането на минимални години за пенсиониране от началото на годината доведе до бум на нови пенсионери от сектор "Сигурност". Пенсиониралите се военни и полицаи са с 220% повече спрямо първите шест месеца на 2015 г., показват данните на Националния осигурителен институт. Към юни са се пенсионирали 5684 служители от силовите ведомства. 

60% от българите не знаят конституционните си права

В. Сега

Българите не познават конституционните си права и задължения - така отговарят 60% от запитаните, показва проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ) от май. То бе представено на дискусия по повод 25-ата годишнина от приемането на конституцията. По-парадоксалното е, че едва 24% на сто са се запознали с основния закон (според социолозите процентът може да е и по-нисък заради неискрени отговори), но 30 процента искат той да бъде променен. 

Досега конституцията е поправяна пет пъти, като четири от тях са свързани със съдебната власт. Една пета от прочелите я искат изцяло нова конституция, а само 9% считат, че в нея не трябва да се правят никакви промени.

752 предприятия движат икономиката

В. Стандарт

752 предприятия са гръбнакът на българската икономика. Това са фирмите, в които работят по над 250 души. Именно тези големи компании дават работа на над 25% от заетите в страната, сочат данните на Националния статистически институт. Те са и основният двигател на банковото кредитиране. Заемите в размер над 500 хил. лв. са само 3500 на брой. Но общата сума на тези отпуснати от банките големи заеми е 8,2 млрд. лв., или над 17% от всички кредити в страната, сочат данните на БНБ. Като именно при тези най-големи заеми има най-съществен ръст на кредитирането. Най-големите предприятия формират и голяма част от Брутния вътрешен продукт на страната, както и внасят огромна част от данъците в хазната.

Рекламираме туризма с кампании във Фейсбук

В. Стандарт

На кампании в социалните мрежи като Фейсбук и Инстаграм залага Министерството на туризма в програмата за национална туристическа реклама за 2017 г. Онлайн активностите са сред основните акценти в документа, който е представен пред бранша по време на Националния съвет по туризъм. Освен промотиране в социалните мрежи е предвидена оптимизация на функционалността на туристическия ни портал, реклама в Google, популяризиране на създадения регистър на туристическите атракции и налагане на единна визия за онлайн присъствие. Освен това министерството предвижда изработване на нови рекламни клипове и филми, след фиаското с клипа, който промотира снимането на филми у нас, използван досега за национална реклама.

Ще изнасяме пчелен мед за Иран

В. Стандарт

България стартира процедура за износ на български пчелен мед за Иран. Министърът на земеделието и храните Десислава Танева връчи писмо за стартирането й на своя колега Махмуд Ходжати, министър на земеделието за Ислямска Република Иран. Срещата между двамата министри се проведе в рамките на официалната правителствена делегация водена от министър-председателя Бойко Борисов в гр. Техеран, Иран.Това съобщиха от правителствената информационна служба.

По време на разговора Десислава Танева посочи, че производството на мед и пчелни продукти са с най-висок относителен дял на биопризводство - 20 % у нас. Тя се обърна към своя колега за съдействие за по-бързото финализиране на вече започналите процедури за износ на българско птиче месо и млечни продукти за тяхната страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още