IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 9 юни

08:36 | 09.07.16 г.
Преглед на печата за 9 юни

Шефът на КФН може да бъде сменен съвсем скоро
В. Сега

Председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев вероятно ще напусне поста си до края на юли, след като мандатът му изтече на 18 юни. Премиерът Бойко Борисов е дал картбланш на депутатите от ГЕРБ да задействат процедурата по избор на нов финансов надзорник, съобщи Mediapool, като се позова на източници от управляващите. Борисов имаше съмнения, че смяната няма да получи подкрепа в парламента заради искането на ДПС да се изчака края на стрес тестовете на пенсионните фондове.

Десетки общини тормозят жителите си с незаконни изисквания
В. Сега

Несебър, Созопол, Царево, Велинград, Септември, Севлиево, Димитровград, Дупница, Аврен и Златоград са тормозили жителите си с незаконни изисквания, установи проверка на Върховната административна прокуратура (ВАП). През юни държавното обвинение откри, че незаконни такси са събирани в други 17 общини: Гълъбово, Хасково, Баните, Силистра, Сливен, Созопол, Несебър, Кубрат, Момчилград, Стамболийски, Родопи, Велинград, Трън, Лозница, Завет, Марица и Попово. Цели 126 наредби според проверяващите противоречат на законите за местните данъци и такси, ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност, Административнопроцесуалния кодекс. Прокурорите вече са поискали от съда наредбите да бъдат отменени.

Европол ни похвали за боя по контрабандата
В. Стандарт

Европол похвали България за успехите й в борбата с контрабандата. Причината е полицейска операция в Испания, при която закопчаха 20 българи и двама испанци за контрабанда на цигари. Успехът е на ГДБОП и испанските правоохранителни структури. Групата е действала в Испания, но ръководството й е било в ръцете на наши сънародници. Разбити са три нелегални фабрики за цигари, като са конфискувани материала и оборудването от тях.

Заради ЕС: Слагат губернатори или сливат области
В. Стандарт

В страната може да бъдат назначени губернатори или да се намали броят на сегашните 28 области, за да отговорим на изискванията на ЕС. Броят на общините обаче няма да се променя, няма да се закриват или заличават общини, заяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова по Би Ти Ви. Териториалното деление на страната трябва да се преразгледа на ниво райони и области заради регламент на ЕС. За да получават териториите европейски субсидии, те се сравняват по брой насление и други критерии.

Доц. д-р Григорий Вазов: Ще ни трябват още 100 години, за да се оправим
В. Труд

В образованието трябва да има еволюция, но е назрял моментът, в който е необходима революция, казва доц. Григорий Вазов в интервю за в. Труд. Той дава оценка "четворка" на финансовото състояние на страната и дори и "петица" от гледна точка на начина на управление, но предупреждава, че общото финансово състояние обаче не е цветущо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още