IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 8 юли

07:58 | 08.07.16 г.
Преглед на печата за 8 юли

Две строителни мегапоръчки за над 250 млн. лв. започват

В. Сapital daily

След февруарското замръзване в обществените поръчки и антракта заради новия закон два мегастроителни търга за общо 258 млн. лв. бяха обявени в един ден. По-големият е за 178 млн. лв. без ДДС и е за третия лъч на метрото - от "Красно село" до кв. Горна баня. Вторият е за удължението с 9.3 км на магистрала "Хемус" - в участъка от Ябланица до Боаза и е за 80 млн. лв. без ДДС.

Засега възложителите - общинското дружество "Метрополитен" и Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), само са регистрирали обявления за търговете; същинските процедури и документацията ще бъдат публикувани след съобщение в Официалния вестник на ЕС - това са правилата на новия Закон за обществените поръчки. Това е въпрос на дни, обясниха представители на двете структури.

Прокуратурата откри куп вредни храни в училищата

В. Сега

Купища вредни храни в училища и детски градини в Североизточна България откри прокуратурата, вършейки работата на агенцията по безопасност на храните и здравните инспекции. В училищни столове и лавки са намерени забранени безалкохолни напитки, некачествено сирене, кетчуп с консерванти и други непозволени за предлагане на деца храни, съобщиха вчера от апелативната прокуратура във Варна. 

Изискванията за храните, които се предлагат на децата и учениците, са регламентирани в две наредби. Едната е за здравословното хранене на учениците, която се контролира от районните здравни инспекции, а другата - наредбата за специфичните изисквания за храната, предлагана в училищните столове и търговските обекти на територията на училищата, спазването на която е възложено на Българската агенция по безопасност на храните.

Гастербайтери ще подобряват качеството в туризма

В. Стандарт

За нуждите на туристическия бизнес ще вкарваме сезонни работници от трети страни. Гастарбайтерите ще могат да работят у нас 90 дни. По този начин ще се осигури адекватно обслужване по хотелите ни. Това каза в Казанлък министърът на туризма Николина Ангелкова, предаде БГНЕС.

Министър Ангелкова отчете и ръст от близо 20 % на чуждестранните туристи за първото четиримесечие, спрямо предходната 2015 година. Според нея най-голям интерес има към луксозните бази с 4 и 5 звезди, които обаче вече са заети почти на 100 %.

Въвеждат електронни обществени поръчки

В. Стандарт

Въвежда се електронно възлагане на обществени поръчки. Агенцията за обществени поръчки вчера публикува проект на Техническа спецификация за обществена поръчка за разработване, внедряване и поддръжка на единна електронна уеб базирана платформа: "Централизирана автоматизирана информационна система "Електронни обществени поръчки" (ЦАИС ЕОП)". Системата ще осигурява възлагателния процес в обществените поръчки на всички етапи от реализацията му. Тя ще бъде задължителна за използване както от публичните, така и от секторните възложители. Услугите на ЦАИС ЕОП ще се предоставят 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.

Виновните за Сарафово на съд до дни

В. Стандарт

До дни виновните за атентата срещу израелски туристи на летище "Сарафово" през 2012 г. ще бъдат изправени пред съда. Това уверение даде днес президентът Росен Плевнелиев пред израелския си колега Реувен Ривлин. След среща на "четири очи" между двамата Плевнелиев обяви на пресконференция на "Дондуков" 1, че България не е забравила бомбеното нападение, при което загинаха петима израелци и един българин. На 18 юли се навършват четири години от атентата, за който все още никоя терористична организация не е поела отговорност.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още